Fortele militare straine din Irak trebuie sa aiba acceptul Bagdadului si sa fie incluse in coalitia internationala impotriva gruparii Stat Islamic (SI sau Daesh), a declarat marti Departamentul de Stat american, citat de Reuters.

Irakul si Turcia sunt in dezacord privind prezenta a aproximativ 2000 de militari turci pe teritoriul irakian, in timp ce coalitia pregateste un asalt asupra orasului Mosul, controlat de SI, citeaza Agerpres.

"Este imperativ pentru toate partile sa se coordoneze indeaproape pentru infrangerea Daesh si pentru a asigura poporului irakian o securitate durabila", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington.

Pe aceeasi tema, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan il atacase marti pe premierul irakian Haidar al-Abadi, cerandu-i "sa stea in banca lui", dupa ce acesta ceruse retragerea trupelor turce din Irak. "Ma insulta. Nu esti interlocutorul meu, nu esti la nivelul meu" a declarat Erdogan in cursul unei interventii la Istanbul transmise la televiziune. "Putin ne pasa ca strigi din Irak, vom continua sa facem ceea ce credem ca trebuie sa facem", a adaugat el.