Deputatii brazilieni au adoptat luni in prima lectura un contestat proiect de inghetare a cheltuielilor publice pe timp de 20 de ani, masura centrala a programului de redresare economica initiat de noul presedinte de centru dreapta, Michel Temer, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Proiectul de modificare a Constitutiei (PEC) prezentat in acest sens de guvernul Temer a fost aprobat de o majoritate covarsitoare de 366 de deputati din totalul celor 480 prezenti, cu mult peste cele 3/5 necesare (308 voturi).

Au votat impotriva 111 deputati, iar doi s-au abtinut.

Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatuta in mai multe lecturi in Congresul Deputatilor si Senat pentru a fi adoptata definitiv inainte de sfarsitul anului.

Puternic criticat de opozitia de stanga, proiectul vizeaza sa impuna in urmatorii 20 de ani un plafon cheltuielilor publice ale statului federal brazilian, ce nu vor putea creste dincolo de inflatia anuala, inclusiv pentru educatie si sanatate.

Amploarea acestui vot in prima lectura este o victorie importanta pentru Michel Temer care si-a asumat presedintia Braziliei dupa controversata destituire a presedintei de stanga Dilma Rousseff la 1 septembrie de catre Senat pentru cosmetizarea fondurilor publice.

Aproape la fel de impopular ca si Dilma Rousseff, dar intarit de deruta Partidului Muncitorilor (PT, stanga) al fostei presedinte in primul tur al alegerilor municipale de la 2 octombrie, Michel Temer a facut din aceasta masura "prioritatea" guvernului sau pentru a reechilibra bugetul public al Braziliei, confruntata cu cea mai grava criza economica din ultimul secol.

"Aprobarea PEC este fundamentala pentru a evita spirala inflationista si recesiunea. Datoria va putea atinge 100% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2024 sau chiar inainte" si ar insemna "falimentul statului brazilian", a avertizat el la sfarsitul lui septembrie.

Potrivit Ministerului Economiei, intre 1991 si 2015, cheltuielile primare ale statului (inainte de plata dobanzilor la datorii) au urcat de la 10,8% la 19,5% din PIB.

PIB-ul Braziliei s-a contractat cu 3,8% in 2015, inainte de a se reduce iar cu 3% in 2016, in timp ce datoria publica s-a majorat de la 52% din PIB in 2013 la peste 70% in august.