Partidul Democrat (PD, centru stanga) al lui Matteo Renzi s-a aflat luni in pragul imploziei, majoritatea si minoritatea confirmand in cursul unei sedinte a Comitetului Director opozitia lor frontala in privinta reformei constitutionale, tema unui referendum crucial pentru seful guvernului italian, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta reforma, conceputa pentru a permite mai multa stabilitate politica intre-o tara care a cunoscut 60 de guverne cu incepere din 1946, trebuie sa fie aprobata la 4 decembrie printr-un referendum legat de care Matteo Renzi isi joaca viitorul politic.

Iar aceasta cu atat mai mult cu cat in PD are loc de mai multe luni o lupta intre majoritate si minoritate, cea din urma considerand ca reforma si legea electorala care o insoteste sunt periculoase pentru democratie.

Reforma constitutionala, votata dupa mai multe plimbari intre cele doua Camere ale parlamentului, este imposibil sa fie corectata inainte de 4 decembrie.

In schimb, legea electorala, o lege ordinara adoptata de parlamentul italian, teoretic poate fi votata din nou inaintea acestui scrutin.

Pentru a convinge minoritatea din partidul sau, Matteo Renzi a propus luni ca o comisie a PD, din care sa faca parte cel putin un membru al acestei minoritati, sa propuna o alta lege electorala, dar numai dupa 4 decembrie.

Unul dintre liderii acestei aripi, Gianni Cuperlo, a avertizat insa ca va vota "nu" la 4 decembrie daca legea nu va fi amendata pana atunci si ca va demisiona din parlament.

Asemenea altor "revoltati", el s-a abtinut sa vorbeasca despre sciziune, dar amenintarea isi face simtita prezenta de multa vreme.

"Daca vei castiga (referendumul), vei merge pe un camp de ruine", l-a avertizat Gianni Cuperlo pe Matteo Renzi, acuzandu-l ca a provocat aceasta tensiune intre majoritate si minoritatea mai la stanga din PD.

Alti responsabili ai minoritatii, printre care fostul secretar general al partidului Pier-Luigi Bersani sau fostul premier Massimo D'Alema, au facut cunoscut deja ca vor vota "nu" la 4 decembrie.

La randul sau, Matteo Renzi considera ca majoritatea din partid este in spatele sau si ca discutia din jurul referendumului nu este decat "alibi" folosit de minoritate pentru a-l rasturna de la putere.

Compromisul propus de premier a fost adoptat luni seara in unanimitate, minoritatea refuzand sa participe la vot.

Sondajele in vederea referendumului sunt impartite, cu un usor avans pentru "nu". Toate partide de opozitie s-au pronuntat impotriva reformei initiate de Matteo Renzi, motiv pentru care rezultatul consultarii populare provoaca ingrijorare printre partenerii europeni ai Italiei.