Ambasadorul rus la ONU a facut cunoscut luni ca s-a plans secretarului general Ban Ki-moon in legatura cu criticile formulate de un responsabil cu rang inalt al organizatiei impotriva populistilor, negand in acelasi timp ca demersul sau este legat de faptul ca Donald Trump a fost vizat de aceste declaratii, transmite AFP, citata de Agerpres.

Potrivit lui Vitali Ciurkin, iordanianul Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein - Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului - si-a depasit atributiile oficiale criticand luna trecuta responsabilii politici populisti.

Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein s-a referit in special la candidatul republican la Casa Alba, Donald Trump, precum si la liderul olandez de extrema dreapta Geert Wilders. El a indemnat sa li se blocheze calea unor asemenea "demagogi".

"Ar trebui sa se limiteze la drepturile omului", a subliniat diplomatul rus in prezenta jurnalistilor. "Nu ar trebui sa critice sefi de stat sau de guvern straini in legatura cu politica lor. Nu este treaba lui", a adaugat Vitali Ciurkin.

El a mai spus ca si-a exprimat nemultumirea in cursul unei intalniri private cu Ban Ki-moon si ca omologul sau la Geneva a discutat pe aceasta tema cu Inaltul Comisar. Vitali Ciurkin a precizat ca Donald Trump nu a fost mentionat in aceste conversatii.

Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein a afirmat ca Geert Wilders are multe puncte comune cu Donald Trump, precum si cu premierul ungar, Viktor Orban, sefa partidului francez de extrema dreapta, Marine Le Pen, si cu fostul lider al partidului britanic eurofob Nigel Farage.

"M-am referit la ceilalti oameni politici", a insistat ambasadorul rus. "In legatura cu Trump, Statele Unite ar fi trebuit sa se planga pentru ca (Zeid Al-Hussein) s-a amestecat in campania lor prezidentiala", a subliniat Vitali Ciurkin.

"Eu nu lucrez insa pentru Statele Unite. Lucrez pentru Federatia Rusa, prin urmare de ce ar trebui sa ma plang daca cineva incearca sa se amestece" in procesul electoral american, a continuat reprezentantul Moscovei.

Informatii potrivit carora Vitali Ciurkin i-ar fi luat apararea lui Donald Trump la ONU au alimentat speculatiile privind ajutorul acordat de Kremlin campaniei candidatului republican.

In mai multe randuri, Donald Trump si-a afisat simpatia fata de Rusia si a laudat insistent calitatile de lider al presedintelui rus, Vladimir Putin, foarte criticat de comunitatea internationala pentru pozitiile sale asupra Ucrainei si Siriei.

La randul sau, Vladimir Putin a facut cunoscuta "simpatia" rusilor fata de "cei care afirma in public ca este necesar sa se edifice relatii cu Rusia pe baza de egalitate", referinta clara la omul de afaceri american.

Vineri, Washingtonul a acuzat oficial Moscova de o campanie recenta de atacuri cibernetice impotriva unor organizatii ale Partidului Democrat din SUA.