Tarile UE ar trebui sa reinstituie controalele la frontiere 24 de ore, pentru a le arata cetatenilor eurosceptici beneficiile libertatii de circulatie, propune premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, pledand pentru fermitate in negocierile cu Marea Britanie si avertizand Londra ca nu este "pe Facebook", relateaza Mediafax.

Decizia Marii Britanii de parasire a Uniunii Europene a fost un semnal de trezire pentru liderii UE si pentru liderii statelor membre, care trebuie sa analizeze ce functioneaza si ce nu functioneaza in comunitatea europeana.

"Inchiderea frontierelor pentru o zi le-ar arata oamenilor ce inseamna sa astepte doua ore pentru a ajunge in Italia ori in Spania, ce inseamna sa fie verificari la orice vama, ce inseamna sa fie blocate toate schimburile", a declarat Bettel, citat de site-ul agentiei Bloomberg.

"Ar trebui inchise granitele doar o singura zi, pentru ca cetatenii sa vada cum este sa fie in afara Europei. Ceea ce propun este teribil, dar acest exercitiu ar fi bun pentru ca lumea sa inteleaga ce inseamna UE", a subliniat premierul Luxemburgului.

Xavier Bettel considera ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba o atitudine ferma in negocierile cu Marea Britanie pe tema Brexit, excluzand posibilitatea oricaror discutii inaintea declansarii procedurii de parasire a Blocului comunitar.

"Liderii UE trebuie sa ramana fermi pe pozitie. Marea Britanie vrea propria portie de prajitura. Britanicii, chiar in cadrul Uniunii Europene, erau exceptati de la numeroase mecanisme comunitare; acum, vor sa iasa din UE, dar sa aiba multe facilitati pentru accesul pe piata unica. Nu suntem pe Facebook, unde activam statusul `este complicat`", a subliniat Bettel.

Marea Britanie, care nu face parte din Schengen, nici din zona euro, beneficiind de un statut special in materie de aplicare a deciziilor judiciare europene si de contributii particularizate la bugetul comunitar, a optat pentru iesirea din Uniunea Europeana. Londra, care pana acum a tergiversat declansarea procedurii oficiale de iesire din UE, spera ca, in pofida Brexit, va mentine accesul la piata comunitara, dar liderii europeni au semnalat ca acest lucru va fi posibil doar daca Marea Britanie accepta libertatea de circulatie si contributii la bugetul UE.