Presedintele american Barack Obama a condamnat duminica afirmatiile"degradante" pentru femei facute de Donald Trump. "Chiar ne vom asuma riscul de a-i oferi puterea lui Donald Trump si de a reveni asupra tuturor progreselor pe care le-am reusit?", a intrebat Obama in timpul unei reuniuni a democratilor in statul Illinois, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Obama a spus despre candidatul republican la Casa Alba ca "injoseste si dezonoreaza femeile, dar si minoritatile, imigrantii, oamenii de alte religii, isi bate joc de persoanele cu handicap, pe soldatii nostri. II lipseste incederea in el si ii umileste pe ceilalti pentru a-si acorda importanta."

Obama a facut aceste declaratii cu cateva ore inaintea celei de-a doua dezbateri televizate intre candidatul democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, Hillary Clinton, si rivalul sau republican Donald Trump, care este asteptata luni dimineata, incepand cu ora 4:00, ora Romaniei.

Dezbaterea va avea loc la Universitatea Washington din St. Louis, scrie AFP. Pe langa clasicii moderatori, la dezbatere vor participa si 40 de cetateni americani alesi prin sondaj care le vor adresa intrebari celor doi candidati. Cel mai recent sondaj realizat de Politico.com inaintea dezbaterii indica un avans de 4 procente pentru Hillary Clinton in ceea ce priveste intentia de vot (42% fata de 38% pentru Donald Trump).

Dezbaterea are loc in contextul in care, in urma cu doar cateva ore, o a doua inregistrare compromitatoare cu Donald Trump, in care candidatul republican la Casa Alba vorbeste vulgar despre femei si despre fiica sa Ivanka, a aparut in presa. Intr-o noua inregistrare care dateaza din anul 2006, Donald Trump, intervievat de Howard Stern, vorbeste vulgar despre femei si despre corpul acestora, inclusiv despre fiica sa, Ivanka Trump. "It's okay to call my daughter a " (in traducere: "Este ok sa o numesc pe fiica mea o bucata de fund"), a afirmat Donald Trump. Inregistrarea a fost data publicitatii de CNN.

Aceasta a fost a doua inregistrare compromitatoare cu Donald Trump aparuta in decurs de cateva zile. In prima dintre ele, care data din anul 2005, actualul candidat republican la presedintia Statelor Unite afirma ca a pipait multe femei fara sa le ceara acordul deoarece, fiind celebru, acestea i-au permis, si a povestit inclusiv despre o relatie cu o femeie casatorita.

Vineri, Trump si-a cerut scuze public pentru aparitia inregistrarii: "Am spus si am facut lucruri pe care le regret", a afirmat Donald Trump, potrivit Fox News. Afirmatiile lui Trump au provocat un scandal in SUA, mai multi lideri republicani cerandu-i retragerea din cursa prezidentiala.