Nepszabadsag, cel mai important ziar de opozitie din Ungaria, a carui publicare a fost suspendata recent "din motive economice", urmeaza sa fie vandut, a anuntat duminica redactorul sef al publicatiei. Inchiderea ziarului a provocat temeri cu privire la libertatea presei in Ungaria si a starnit proteste la Budapesta, noteaza AFP.

Protest la Budapesta fata de inchiderea NepszabadsagFoto: Captura euronews

Grupul Mediaworks, proprietarul cotidianului Nepszabadsag, a dat asigurari ca suspendarea aparitiei ziarului are la baza ratiuni economice si ca acesta va aparea, peste o perioada de timp, "intr-un nou concept".

Jurnaliștii de la Nepszabadsag spun insa că nu au fost informați înainte de luarea acestei decizii și că au că au fost împiedicați să intre în redacție.

Reprezentanții grupului Mediaworks și cei ai angajaților nu au reusit duminica să ajungă la o înțelegere privind reluarea publicării ziarului incepand de luni și nici de versiunea online.

Mai multe partide de opozitie si oameni din redactia ziarului au acuzat Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, că încearca să elimine presa independenta.

Smabata, in jur de 2.000 de oameni au manifestat la Budapesta pentru a-și exprima solidaritatea cu jurnaliștii cotidianului.

Creat in urma cu saizeci de ani, Nepszabadsag - al carui nume inseamna "Libertatea Poporului" - este ziarul cu cel mai mare tiraj din presa maghiara si un critic vehement al primului-ministru si a politicii sale anti-imigratie.

De la venirea la putere in 2010, Viktor Orban, in varsta de 53 de ani, a fost adesea acuzat de incercarea de a folosi mass-media in avantajul sau, si sectoare mari ale presei private au fost cumparate de catre oligarhi apropiate guvernului.