Guvernul britanic trebuie sa se asigure imediat ca nu va parasi Uniunea Europeana fara sa asigure obtinerea accesului preferential la piata unica europeana. In caz contrat investitiile vor avea de suferit, a declarat sambata sefa Confederatiei Industriei Britanice, potrivit Reuters.

BrexitFoto: AGERPRES

Pietele financiare au reactionat deja la semnalele ca Marea Britanie s-ar indrepta spre un "Brexit dur", adica spre un acces limitat la piata comunitara. Valoarea lirei sterline a ajuns vineri la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani.

Carolyn Fairbairn, directorul general al Confederatiei Industriei Britanice (CBI), a evidentiat ca Guvernul conservator nu a exclus public posibilitatea de a accepta, in cadrul negocierilor pentru Brexit, un acord comercial nefavorabil cu Uniunea Europeana, pentru a obtine alte avantaje.

"Ne dorim ca optiunile cu adevarat dificile sa fie excluse", a declarat Fairbairn sambata intr-un interviu acordat postului BBC, dupa ce vineri liderii altor 3 organizatii comerciale au lansat apeluri asemanatoare catre Guvernul Theresei May.

"Avand in vedere deciziile privind investitiile luate in prezent, acest lucru devine urgent", a adaugat Fairbairn.

Premierul Theresa May a declarat saptamana aceasta ca vrea, in cadrul negocierilor, sa le ofere companiilor britanice "libertate maxima" in comertul cu Uniunea Europeana si pe piata comunitara.

May a subliniat insa ca blocarea circulatiei cetatenilor UE in Marea Britanie si refuzul juridictiei Curtii de Justitie a UE sunt puncte non-negociabile. UE percepe aceste elemente ca fiind parte integrata in piata unica a comertului, capitalului si muncii.

Daca Marea Britanie nu reuseste sa ajunga macar la un acord temporar cu UE inainte ca limita legala de doi ani de la demararea negocierilor sa expire, atunci aceste aspecte vor fi stabilite in functie de regulamentul Organizatiei Mondiale a Comertului pentru accesul la piata unica. Asta va presupune tarife la bunurile produse si multe restrictii asupra serviciilor.

"Fiecare studiu credibil care a fost realizat a aratat ca aceasta optiune OMC ar provoca daune grave si de durata asupra economiei britanice si asupra economiilor partenerilor comerciali", au aratat CBI si alte 3 organizatii comerciale - EEF, ICC si techUK - intr-o scrisoare deschisa.