Politia belgiana a ratat 13 ocazii de a-i prinde pe autorii atacurilor de la Paris, din luna noiembrie 2015, arata un raport intern al fortelor de ordine, publicat sambata de un cotidian flamand, informeaza AFP.

Parisul dupa atacuriFoto: HotNews.ro

Autoritatile belgiene detineau inca din februarie 2015 o serie de inregistrari telefonice care aratau ca Salah Abdeslam, singurul membru supravietuitor al comandoului de jihadisti care a comis atacul de la Paris din 13 noiembrie, avea legaturi cu suspecti de terorism, arata raportul citat de cotidianul De Tijd.

Sase dintre aceste ocazii ratate s-au datorat lipsei de personal.

Politia a ignorat, de asemenea, o cerere din partea autoritatilor spaniole pentru mai multe informatii despre fratele mai mare al lui Salah, Brahim Abdeslam, care a mers in Peninsula Iberica in martie 2015. La opt luni dupa vizita, Brahim Abdeslam s-a aruncat in aer intr-o cafenea din Paris. Raspunsul Belgiei a venit de abia dupa atac.

Informatii despre atacatorul sinucigas Bilal Hadfi au stat, de asemenea, nefolosite timp de sase luni din cauza lipsei de investigatori. Si informatii secrete despre atacurile din Europa Occidentala, conduse de Abdelhamid Abaaoud, au stat, de asemenea, multa vreme, fara a fi exploatate de catre procurorii federali.

Acest raport al "Comitetului P", din care fusesera deja scurse fragmente in presa, evidentiaza esecurile modului in care partea belgiana a realizat ancheta asupra autorilor atacurilor de la Paris in care si-au pierdut viata 130 de persoane, la data de 13 noiembrie, la Paris. Raportul, acum finalizat, ar trebui sa fie trimis unei comisii speciale din Parlamentul belgian, potrivit cotidianului flamand.