Guvernul Statelor Unite a acuzat oficial Rusia, vineri, de atacuri cibernetice impotriva unor organizatii ale Partidului Democrat, anunta Reuters, citata de Agerpres.

In ultimele luni, mai multe oficialitati americane afirmasera ca atacurile cibernetice respective au apartinut unor hackeri sprijiniti de Moscova, posibil pentru a perturba alegerile prezidentiale, in care se confrunta democrata Hillary Clinton cu republicanul Donald Trump. Rusia a respins aceste acuzatii.

Departamentul pentru Securitate Interna si Biroul Directorului pentru Informatii Nationale au transmis vineri presei o declaratie comuna, citata integral de Reuters:

"Comunitatea de informatii a SUA (USIC) este convinsa ca guvernul Rusiei a dirijat recentele compromiteri ale e-mailurilor unor persoane si institutii din SUA, inclusiv a unor organizatii politice americane. Recentele dezvaluiri ale unor presupuse e-mailuri piratate pe site-uri cum ar fi DCLeaks.com si WikiLeaks si de catre personajul online Guccifer 2.0 sunt in concordanta cu metodele si motivatiile eforturilor dirijate de Rusia. Aceste furturi si dezvaluiri sunt facute cu intentia de imixtiune in procesul electoral din SUA. Astfel de activitati nu sunt noi pentru Moscova ¬ rusii au folosit astfel de tactici si tehnici peste tot in Europa si Eurasia, de exemplu, pentru influentarea opiniei publice. Credem, tinand cont de amploarea si sensibilitatea acestor eforturi, ca numai cei mai inalti responsabili din Rusia ar fi putut autoriza aceste activitati".

"Unele state au observat recent, de asemenea, scanarea si testarea sistemelor lor legate de alegeri, care in cele mai multe cazuri si-au avut originea in servere administrate de o firma ruseasca. Cu toate acestea, nu suntem acum in situatia de a atribui aceste activitati guvernului Rusie. USIC si Departamentul pentru Securitate Interna (DHS) apreciaza ca ar fi extrem de dificil pentru cineva, inclusiv un actor ne-statal, sa modifice numaratoarea reala a voturilor sau rezultatele alegerilor prin atacuri sau intruziuni cibernetice. Aceasta evaluare se bazeaza pe natura descentralizata a sistemului nostru electoral in aceasta tara si pe numarul de protectii implementate de autoritatile electorale de stat si locale. Statele asigura ca echipamentele de vot nu sunt conectate la internet si exista multiple mecanisme de reglare, precum si o supraveghere extensiva pe multiple niveluri inerente procesului nostru electoral".

"Cu toate acestea, DHS continua sa ceara autoritatilor electorale de stat si locale sa fie vigilente si sa solicite asistenta cibernetica din partea DHS. Mai multe state au facut deja asta. DHS asigura mai multe servicii autoritatilor electorale de stat si locale, pentru a sprijini securitatea cibernetica a acestora. Aceste servicii includ scanari de 'igiena' informatica ale sistemelor expuse la internet, evaluari de risc si de vulnerabilitate, schimbul de informatii privind incidentele informatice, bunele practici pentru securizarea bazelor de date pentru inregistrarea alegatorilor si gestionarea potentialelor amenintari informatice. DHS a convocat un Grup de Lucru pentru Securitatea Informatica a Infrastructurii Electorale, cu experti de la toate nivelurile guvernamentale, pentru mai buna constientizare a riscurilor de securitate informatica, ce ar putea afecta infrastructura electorala si procesul electoral. Secretarul (Jeh) Johnson si (alti) oficiali ai DHS colaboreaza direct cu Asociatia Nationala a Secretarilor de Stat pentru a oferi asistenta, pentru schimbul de informatii si pentru a furniza resurse suplimentare autoritatilor electorale de stat si locale".

Condamnarea oficiala formulata de administratia americana vine pe fondul unor tensiuni in crestere intre Moscova si Washington intr-o serie de probleme internationale, printre care conflictele din Ucraina si Siria. Printre altele, rusii sunt acuzati de lovituri aeriene asupra unor spitale si a altor tinte civile din Alep.