Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, Donald Trump, a acuzat vineri autoritatile americane ca accelereaza procesul de acordare a cetateniei pentru unii imigranti ilegali, pentru ca acestia sa poata sa voteze, relateaza Reuters, citata de News.ro.

"Lasa oamenii in tara pentru a putea merge la vot", a spus Trump in cursul unei intalniri cu reprezentanti ai Consiliului Nationala de Patrulare la Frontiere, sinducatul ce reprezinta granicerii.

Omul de afaceri nu a oferit alte detalii privind acuzatia.

"(Membrilor sindicatului ¬ n.r.) li se ordona de sus sa accelereze cererile pentru ca oamenii sa primeasca cetatenie la timp pentru alegeri", a explicat purtatorul de cuvant al sindicatului, Shawn Moran, dupa intalnirea de la Trump Tower, din New York.

"Ni se spune ca verificarile sunt oarecum scurtcircuitate si nu sunt facute atat de amanuntit pe cat este necesar, pentru ca acesti oameni sa se poata califica si sa primeasca cetatenie", a adaugat el.

De asemenea, Moran a atras atentia ca granicerii au observat o crestere a numarului de oameni care trec granita dinspre Mexic, fie in speranta de a obtine statut legala in cazul in care Clinton castiga alegerile, fie de teama ca nu vom mai putea ajunge in SUA daca va castiga Trump.

Reducerea imigratiei ilegale si expulzarea imigrantilor ilegali au fost temele care au definit campania lui Trump, care a promis ca va construi un zid la granita cu Mexicul.

Pentru a se inregistra la vot, americanii trebuie sa isi demonstreze cetatenia prin documente pe care imigrantii ilegali nu le pot obtine pe cale legala.

Daca o persoana are deja drept de rezidenta permanent si a trait in Statele Unite cel putin cinci ani, poate cere cetatenie. De regula, procesarea dosarului dureaza cel putin sase luni, potrivit Serviciilor americane pentru Cetatenie si Imigratie.

Cererile privind durata de sedere pot fi mai mici in cazul persoanelor casatorite cu un cetatean american.

Agentia a anuntat ca, in iunie 2016, erau in curs de analizare 524.014 cereri de cetatenie.