Mai multi specialisti straini care lucreaza in universitati britanice, si care au consiliat anterior autoritatile britanice pe diferite domenii, au fost informati de catre guvernul britanic ca nu li se va cere sa contribuie la nicio analiza sau raport guvernamentale pe tema Brexitului pentru ca nu sunt cetateni britanici, informeaza The Guardian.

London School of EconomicsFoto: Wikipedia/ Boilingfruit

"Este surprinzator ca guvernul refuza sfaturi date de experti independenti pe tema Brexitului, doar pentru ca o persoana provine din alta tara", sustine Nick Clegg, purtatorul de cuvant al democrat-liberalilor. "Aceasta este o noua dovada ca conservatorii imbratiseaza sovinismului, dand la o parte politicile rationale".

Sara Hagemann, profesor asistent la London School of Economics, specializata in pocesele de politici europene, problematica tratatelor UE, rolul parlamentelor nationale si consecintele extinderii UE, a anuntat ca a fost informata ca serviciile sale nu vor fi necesare.

"Guvernul britanic a cautat anterior munca si sfaturile celor mai buni experti. Tocmai ni s-a spus, mie si mai multor colegi, ca nu ne mai incadram pentru ca nu suntem cetateni britanici", a scris Hagemann pe Twitter.

Hagemann, care este daneza, a precizat ulterior ca i s-a transmis ca nu va contribui la nicio activitate a Guvernului ce tine de Brexit.

Din informatiile The Guardian, mai multi specialisti ai London School of Economics au consiliat Ministerul de Externe britanic pe probleme ce tin de Brexit, insa scoala a primit un email prin care institutia a fost informata ca toate materialele realizate de cetateni non-britanici nu vor mai fi acceptate.

Departamentele vizate au trimis ulterior notificari in grup, informand specialistii vizati cu privire la solicitarea Londrei.

Unul dintre acest specialisti are dubla cetatenie, fiind atata cetatean al marii Britanii cat si cetatean al unei alte tari membre UE.

Ministerul de Externe spune ca este ingrijorat de riscul ca materiale sensibile ar putea fi expuse in contextul in care urmeaza sa fie demarate negocierile in baza articolului 50 pentru iesirea din UE si stabilirea relatiilor comerciale dar si de alte natura pe care tara le va avea cu blocul european.

Steve Peers, profesor de drept european la Universitatea Essex si consilier al guvernului, spune ca ar trebui sa fie "cat se poate de posibil sa se obtina sfaturi utile de la unii dintre cei mai bine calificati oameni din tara", fara ca vreo informatie sensibila sa fie revelata.

"Nu inteleg argumentul securitatii sau al informatiilor sensibile. Indiferent de motive, initiativa va parea ostila, ingusta si xenofoba", spune Peers.

LSE a declarat intr-o declaratie de presa ca guvernul a solicitat in numeroase randuri sfaturile specialistilor angajati de institutie, adaugand: "credem ca academicienii nostri, inclusiv cei care nu sunt cetateni britanici, dispun de expertize de o valoare imensa ce vor fi vitale in aceasta perioada de neclaritate in privinta relatiei Marii britanii cu Europa si cu restul lumii. orice schimbare a masurilor de securitate este o problema ce tine de guvernul britanic".