Uniunea Europeana nu va sta "in genunchi in fata americanilor" in negocierile privind tratatul transatlantic de liber-schimb (TTIP), a avertizat vineri presedintele Comisiei europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

TTIPFoto: Comisia Europeana

"Europa negociaza, dar Europa nu va sta in genunchi in fata americanilor. Nu vom arunca in vant principiile care au construit succesul Europei", a spus Juncker, intr-o conferinta in prezenta premierului francez Manuel Valls, la Paris.

Cu toate acestea, "nu trebuie sa ne izolam de restul lumii", a adaugat el, reamintind ca "fiecare miliard miliard de euro care se adauga la volumul comertului nostru exterior, respectiv la volumul comertului nostru cu ceilalti, ne permite sa cream 14.000 de locuri de munca in Europa".

La finele lui septembrie, Peter Ziga, ministrul slovac al Economiei, care prezideaza in prezent UE, a apreciat drept "nerealista" o incheiere a acestui tratat inainte de plecarea lui Barack Obama de la Casa Alba, obiectivul initial al celor doua parti.

TTIP, un imens dosar deschis in 2013, vizeaza anularea barierelor comerciale dintre UE si SUA, precum drepturile de vama sau restrictiile de reglementare care impiedica accesul la piete.

Dar opozantii acestui proiect - ONG, parlamentari din toate spectrele, sindicate sau militanti - considera acordul "periculos" pentru democratie, siguranta alimentara sau pentru normele sociale si de mediu.