Americanul de origine somaleza care a ranit la jumatatea lui septembrie zece persoane intr-un centru comercial din Minnesota (nord), inainte de a fi impuscat "se radicalizase", au informat joi autoritatile americane, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Acestea au facut publice inregistrari video ale atacului comis la 17 septembrie de Dahir Ahmed Adan, in varsta de 20 de ani, precum si confruntarea fatala pentru el cu Jason Falconer, un politist care nu era de serviciu in acel moment.

La scurt timp dupa tragedie, gruparea jihadista Stat Islamic (SI) a revendicat aceasta actiune, dar autoritatile locale si federale americane au afirmat cateva zile mai tarziu ca nu descoperisera pana atunci niciun element concret in acest sens. Cu toate acestea, ele anchetau in legatura cu un posibil "act de terorism".

Dahir Ahmed Adan a aratat un "interes sporit pentru islam" in lunile care au precedat actul sau pe care nu il mai exprimase mai inainte, a afirmat joi un agent special al FBI, Rick Thornton, in cursul unei conferinte de presa. "Actiunile sale au corespuns filosofiei violente a grupurilor islamiste", a adaugat el.

Tanarul s-a "radicalizat fie sub influenta altcuiva, fie singur", a mai spus agentul.

Autoritatile federale au precizat insa joi ca ancheteaza in continuare asupra motivatiilor si vietii lui Dahir Ahmed Adan.

"Aproape de pe o zi pe alta, el a trecut de la un student excelent cu note mari la abandonarea facultatii dupa ce a ratat examenele", a subliniat Rick Thornton, mentionand ca politia federala incearca sa acceseze iPhone-ul sau criptat dupa ce a analizat activitatea acestuia pe retelele sociale.