Turcia a afirmat joi ca isi va mentine trupele in Irak in pofida protestelor Bagdadului, intr-un moment in care tensiunea dintre cele doua tari creste odata cu apropierea ofensivei destinate sa elibereze orasul Mosul, bastionul irakian al gruparii Stat Islamic (SI), relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Nu conteaza ce spune guvernul irakian, prezenta turca va fi mentinuta pentru a combate Daech (acronimul arab al SI) si pentru a evita modificarea prin forta a compozitiei demografice in regiunea" Mosul, a declarat premierul turc, Binali Yildirim.

Al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, cu o majoritate sunnita, a cazut in mainile SI in iunie 2014, iar Bagdadul precum si tarile din coalitia internationala impotriva SI, condusa de Statele Unite, pregatesc o ofensiva pentru eliberarea lui.

Mosul, a carui populatie actuala se ridica la aproape un milion de locuitori, potrivit Natiunilor Unite, a fost un teritoriu otoman timp de patru secole inainte de a fi alipit la Irak dupa Primul Razboi Mondial si prabusirea Imperiului Otoman. Ankara considera ca are drepturi istorice asupra acestui oras in apropierea caruia a instalat o baza la Bashiqa, spre mare nemultumire a Bagdadului.

Potrivit presei turce, aproximativ 2.000 de soldati turci sunt desfasurati in Irak, dintre care 500 la Bashiqa unde antreneaza voluntari irakieni sunniti in vederea eliberarii orasului Mosul.

Deputatii irakieni au cerut marti guvernului sa ia masuri de retorsiune impotriva Turciei dupa un vot in Parlamentul de la Ankara pentru prelungirea mandatului care autorizeaza trupele turce sa intervina in Irak si Siria, calificand drept "forta de ocupatie" prezenta militara turca la Bashiqa.

De asemenea, Irakul a fost deranjat de afirmatiile presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a spus sambata ca la eliberarea Mosul ar trebui sa participe numai cei care au legaturi etnice si religioase cu orasul, si nu militiile siite sau rebelii kurzi din YPG, considerate de Ankara ca o prelungire a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Semn al tensiunilor dintre cel doua tari, Ankara a cerut marti explicatii ambasadorului irakian, iar Bagdadul l-a convocat pe ambasadorul turc, potrivit unor surse din cadrul celor doua ministere de externe.