Patruzeci si patru de soldati afgani care au vizitat Statele Unite pentru antrenamente militare au disparut in mai putin de doi ani, au anuntat oficiali din Pentagon, precizand ca este posibil ca acestia sa fi fugit pentru a ramane ilegal in Statele Unite, relateaza News.ro citand Reuters.

Desi si militari de alte nationalitati au fugit in timpul antrenamentelor din Statele Unite, un oficial din Pentagon a declarat ca frecventa cu o care o fac soldatii afgani este ingrijoratoare si "neobisnuita".

Numai in luna septembrie, opt soldati afgani au parasit bazele militare unde se aflau pentru antrenament fara autorizatie, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, Adam Stump. El a adaugat ca numarul total de soldati afgani care au disparut incepand din ianuarie 2015 este de 44.

"Departamentul Apararii evalueaza metode a consolida criteriile de eligibilitate pentru antrenamente", a dat asigurari Stump.

In prezent, afganii care iau parte la antrenamente in Statele Unite sunt verificati ca nu au incalcat drepturile omului si ca nu fac parte din grupari militante.

Potrivit unui oficial din Departamentul Apararii, citat sub acoperirea anonimatului, nu exista nicio dovada ca vreunul dintre militarii care au fugit a comis vreo infractiune sau reprezinta o amenintare pentru Statele Unite.

Desi numarul acestor cazuri este relativ mic - circa 2.200 de militari afgani s-au antrenat in SUA incepand din 2007 -, ridica semne de intrebare in legatura cu securitatea si procedurile de verificare din cadrul acestor programe.

De asemenea, dezvaluirea ar putea pune administratia presedintelui american Barack Obama intr-o situatie dificila, pentru ca a cheltuit miliarde de dolari pe antrenarea trupelor afgane, in conditiile in care Washingtonul incearca sa se retraga din razboiul costisitor, care dureaza din 15 ani. Mai mult, incidentul i-ar putea da noi argumente republicanului Donald Trump, care a acuzat administratia Obama ca nu controleaza suficient de bine persoanele pe care le aduce in SUA din tarile cu populatie majoritar musulmana.

Militanti talibani s-au infiltrat in repetate randuri in armata afgana si au comis atacuri, dar aceste incidente au devenit mai putin frecvente in aceasta perioada, datorita masurile mai dure de securitate.