Primul presedinte al Slovaciei independente, Michal Kovac, care a luptat impotriva autoritarismului premierului Vladimir Meciar, a murit miercuri din cauza unei insuficiente cardiace la varsta de 86 de ani, a anuntat familia sa, potrivit agentiei TASR, citata de AFP si Agerpres.

In fruntea statului intre 1993 (anul divizarii pasnice a Cehoslovaciei) si 1998, acest fost bancher ales de Parlament a fost un critic sever al lui Vladimir Meciar, primul sef al guvernului de la Bratislava, ale carui tendinte autoritare au izolat tara in arena internationala.

Conflictul in cauza a fost reamintit de actualul presedinte, Andrej Kiska, in mesajul sau pe Facebook ca reactie la decesul predecesorului sau.

"Michal Kovac a fost presedinte intr-o perioada dificila (...), atunci cand a avut loc o confruntare nemiloasa si brutala avand ca miza natura si viitorul Republicii Slovace pe harta Europei si a lumii", a scris Andrej Kiska. "Este regretabil (...) ca nu a putut trai destul timp pentru a vedea tribunalul judecand rapirea fiului sau", a adaugat presedintele.

Rapirea lui Michal Kovac junior a fost atribuita premierului Vladimir Meciar de catre presa nationala si straina. Mass-media a vazut o tentativa de a-l intimida pe seful statului.

Tanarul a fost rapit in Austria in 1995. Incatusat, cu ochii legati, el a fost fortat sa bea o sticla de whisky si supus unor socuri electrice, inainte de a fi abandonat in masina sa. Ulterior, Vladimir Meciar a blocat ancheta asupra acestei afaceri, atribuita de un tribunal austriac "autoritatilor slovace".

In 1996, Michal Kovac a refuzat sa semneze o lege "impotriva subminarii ordinii de stat" care ar fi redus libertatea de expresie.

"Stiam bine ca pozitia mea putea fi amenintata, dar in acelasi timp am crezut ca democratia era atacata, deci am incercat sa imi gasesc curajul de a risca respingerea", a declarat Michal Kovac in 1999, cand a candidat, fara succes, pentru al doilea mandat.

In anii care au urmat, el a trait retras din viata publica. Bolnav de Parkinson, Michal Kovac a fost internat in spital in mai multe randuri in ultimele saptamani.