Partidul de guvernamant ceh ar putea avea in vedere, pentru anul viitor, formarea unui guvern impreuna cu Partidul Comunist (KSCM), a declarat premierul ceh Bohuslav Sobotka, contempland o alianta care ar pune punct unui tabu vechi de 27 de ani, informeaza Reuters.

Bohuslav Sobotka Foto: Wikipedia

Sobotka a declarat pentru cotidianul Hospodarske Noviny ca social democratii (partidul sau) nu exclud posibilitatea unei aliante cu KSCM dupa alegerile parlamentare din octombrie 2017.

Aceasta alianta ar fi conditionata de acceptul comunistilor de a renunta la agenda anti-UE si la opozitia fata de alianta militara NATO - o piatra de temelie a politicii partidului care a condus tara din 1948 si pana la caderea Cortinei de Fier in 1989, perioada in care tara a fost satelit al Uniunea Sovietica.

"Imi pot imagina o cooperarea cu comunistii pe baza unor limite clare in ceea ce priveste securitatea Republicii Cehe, in principal nepunerea la indoiala a aderarii la NATO si o pozitie de guvernare pro-europeana", a spus Sobotka.

Desi comunistii au dat niciun indiciu ca ar lua in considerare indeplinirea acestor conditii, comentariul prim-ministrului sugereaza o relaxare a unei opozitii ample fata de posibilitatea de a da partidului un loc intr-un guvern ales in mod democratic.

De asemenea, poate reflecta starea sondajelor de opinie.

Cel mai recent somdaj al Institutului CVVM, realizat in septembrie, plaseaza social-democratii la 23%, in urma actualului partener de coalitie principal - partidul centrist ANO - care are 28,5%. Comunistii s-au plasat pe pozitia a treia in intentiile de vot, cu 15%.

Comunistii au facut parte din mai multe guverne regionale, insa raman un paria pentru alte partide la nivel national, dat fiind trecutului totalitar al tarii si punctele lor de vedere pe teme de politica externa, inclusiv sprijinul pentru Rusia.

Sobotka a afirmat ca partidul sau este gata sa coopereze in continuare cu comunistii la nivel regional, inaintea alegerilor regionale, care au loc vineri si sambata.