"Vaporul femeilor", care vrea sa sparga blocada impusa Fasiei Gaza a depasit miercuri dimineata linia de 100 de mile in incercarea de a ajunge in enclava palestiniana, a precizat o purtatoare de cuvant, citata de AFP.

15 femei, printre care Laureata premiului Nobel pentru Pace Mairead Maguire, se afla la bordul Zaytouna-Oliva.

In general, dupa depasirea acestei linii navele se pot astepta sa fie interceptate de marina israeliana.

"Zaytouna-Oliva a depasit bariera fatidica de 100 de mile (nautice) si totul decurge bine", a afirmat Claude Leostic. Nava se afla miercuri dimineata la 80 de mile de coasta Fasiei Gaza.

Presa israeliana a scris, citand oficiali sub protectia anonimatului, ca statul evreu nu va autoriza acostarea navei, care va fi interceptata si escortata in portul israelian Ashdod, la fel ca in iunie 2015.

Supusa din 2006 unei blocade stricte, enclava palestiniana este guvernata de miscarea islamista Hamas, care a purtat cu Israelul trei razboaie intre 2008 si 2014.

Din 2008, mai multe expediti civile au incercat, de fiecare data in zadar, sa forteze blocada.

Episodul cel mai marcant este cel al flotilei din 2010 cand un asalt israelian s-a soldat cu moartea a zece militanti turci la bordul navei Mavi Marmara.

15 femei, printre care Laureata premiului Nobel pentru Pace Mairead Maguire, se afla la bordul Zaytouna-Oliva.

Acordurile de la Oslo, semnate intre Israel si palestinieni in 1993, autorizeaza locuitorii din Gaza sa navigheze, in special pentru pescuit, pana la 20 de mila de coasta. Aceasta distanta s-a redus sensibil pe parcursul razboielor.

Blocada israeliana, terestra, maritima si aeriana, este dublata in sudul teritoriului de o blocada egipteana.