Sectorul financiar britanic ar putea pierde venituri anuale de pana la 38 miliarde de lire sterline in urma unui asa numit "Brexit dur", in urma caruia tara ar avea accesul restrictionat la Piata Unica Europeana, potrivit unui raport publicat marti, realizat la solicitarea unui grup financiar, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca firmele din sectorul financiar isi pierd dreptul de a-si vinde liber serviciile in Europa, 75.000 de locuri de munca a putea sa dispara, potrivit rportului realizat de firma de consultanta Oliver Wyman.

Se speculeaza din ce in ce mai mult ca sectorul, care include banci de retail, manageri de active, asiguratori si banci de investitii, isi vor pirde drepturile dupa negocierile guvernului britanic de iesire din Uniunea Europeana.

"Este in interesul tuturor sa existe un rezultat pozitiv al negocierilor, care sa fie benefic atat pentru Marea Britanie cat si pentru UE, care sa provoace perturbari minime pentru industrie si sa aduca beneficii pentru clienti", a declarat Hector Sants, vice-presedinte al Oliver Wyman si fost sef al Autoritatii pentru Servicii Fiscale din Marea Britanie.

Raportul a fost comandat de principalul grup de lobby din sectorul financiar - TheCityUK.

Bancile britanice fac presiuni asupra guvernului sa asigure o perioada de tranzitie pentru sectorul lor, pe fondul semnalelor ca autoritatile britanice ar putea avea dificultati in obtinerea unui tratament special pentru industria financiara.

Viitor Londrei ca centru financiar al Europei va fi un punct major in negocierile pentru Brexit, pentru ca UE reprezinta cel mai mare sector de export al Marii Britanii si cea mai mare sursa de venituri din taxe.

Sectorul serviciilor financiare britanice genereaza venituri de 190-250 miliarde de lire anual, iar in acest sector lucreaza circa 1,1 milioane de persoane, arata raportul. Sectorul financiar plateste anual taxe de circa 60-67 miliarde de lire.

Raportul prezinta impactul a doua scenarii diferite de Brexit.

In cel mai rau caz pentru bancile internationale - "Brexitul dur" - in care isi pierd complet accesul la piata unica, veniturile ar putea scadea cu 32 -38 miliarde de lire si 65.000 -75.000 de locuri de munca, precizeaza raportul.

Daca Marea Britanie isi mentine accesul la Spatiul Economic European, in conditii similare cu cele in vigoare la ora actuala, ar putea disparea doar 4.000 de locuri de munca si s-ar pierde venituri de circa 2 miliarde de lire.