Presedintele american Barack Obama poate "sa se duca dracului" cu criticile sale despre razboiul brutal al Filipinelor impotriva drogurilor, a declarat presedintele Rodrigo Duterte. Uniunea Europeana - un alt critic - "mai bine alege purgatoriul, iadul este plin", a spus dl Duterte, potrivit BBCNews.

Aceste remarci vin in timp ce SUA si Filipine au inceput exercitii militare comune. Oficialii americani au spus ca au facut cu filipinezii o "alianta puternica".

Campania impotriva drogurilor a lui Duterte a provocat mii de executii extrajudiciare.

Intr-un discurs adresat oficialilor locali si directorilor unor companii, Duterte a spus ca a fost dezamagit de criticile SUA privind stategia tarii de combatere a traficului de droguri. El a descris, de asemenea, Washingtonul ca un aliat nesigur.

"In loc sa ne ajute, primul care critica este acest departament de stat, deci puteti merge in iad, dle Obama, puteti merge in iad!", a spus presedintele Filipinelor.

Duterte a amenintat ca pune capat aliantei tarii sale cu Statele Unite in favoarea Rusiei sau Chinei.

"As putea, in cele din urma, sa o rup cu America. As merge mai degraba cu Rusia si in China", a avertizat Duterte.

Presedintele filipinez, instalat in functie in 30 iunie, a transformat lupta impotriva drogurilor in prioritatea mandatului sau. El a declarat ca ar fi "bucuros sa masacreze" milioane de drogati. In ultimele trei luni, aproximativ 3.000 de toxicomani au fost omorai de politie sau de presupusi justitiari.