Soldatii britanici desfasurati in teatre de operatiuni ar putea fi scutiti de a aplica reglementarile Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, a declarat marti ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, citat de CNBC, transmite News.ro.

Fallon a dezvaluit la o conferinta a Partidului Conservator o schimbare politica prin care Marea Britanie se va retrage partial din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului in conflictele viitoare.

Intr-un interviu pentru CNBC, oficialul a subliniat ca, in prezent, Conventia este folosita abuziv si s-a abatut de la obiectivul sau initial, de a asigura mentinerea pacii in Europa.

"Acum avem mii de plangeri depuse impotriva militarilor nostri curajosi pentru retinerea unor potentiali teroristi care au tras in ei. Retin oameni in Afganistan si Irak care spun ca au dreptul la libertate in baza Conventiei Europene", a spus el.

Fallon a precizat ca Londra se va retrage din Conventie in privinta conflictelor viitoare, dar va respecta in continuare legile interne si Conventia de la Geneva.

Prevederile Conventiei Europene pentru Drepturile Omului le permit statelor sa o suspende partial in unele situatii, inclusiv pe campul de lupta.

La randul sau, premierul britanic Theresa May a declarat ca este important ca militarii sa nu fie implicati in procese atunci cand se intorc din misiuni. "Ii vom rasplati cu recunostinta si vom pune capat industriei acuzatiilor ofensatoare care i-au urmarit pe cei care au servit in conflictele precedente", a spus ea.

Apararea a fost una dintre principalele teme de campanie pentru referendumul din iunie, cand majoritatea britanicilor au votat pentru iesirea de UE.

Fallon a dat asigurari pentru CNBC ca, din punct de vedere militar, Marea Britanie va transforma Brexit intr-un succes, concentrandu-se mai mult pe dosarele internationale. "Desi vom iesi din UE, ne vom indeplini angajamentele fata de NATO, inclusiv pe continentul european, si vom face mai multe pe plan international", a spus el.