Firma de farmaceutice Johnson&Johnson a emis avertizari conform carora una dintre pompele pentru diabetici prezinta riscul de a cauza supradozaj. Firma a declarat ca vulnerabilitatea este reprezentata de pompa OneTouch Ping, care este comercializata doar in Statele Unite si in Canada, potrivit BBC.

Cu toate acestea, reprezentati ai firmei au declarat ca nu au existat atacuri raportate si ca riscul era "extrem de mic".

"Ar fi nevoie de o expertiza tehnica, echipamente sofisticate si proximitate fata de pompa", au mai declarat reprezentati ai firmei Johnson&Johnson.

Dezvaluirea a fost facuta prin intermediul unei scrisori.

Pompa The Animas OneTouch Ping, care a fost lansata in 2008, permite diabeticilor sa isi administreze singuri doza de insulina, utilizand Wi-Fi-ul. Johnson&Johnson a spus ca pompa nu a fost conectata la internet sau la alte retele externe.

Jay Radcliffe- diabetic si cercetator cu o firma de securitate cibernetica Rapid 7- sustine ca a descoperit ca aceasta pompa ar putea fi "piratata" de la o distanta de 25 de picioare.

El a descoperit comunicatii intre pompa si frecventa radio a telecomenzii sale.

Johnson&Johnson a confirmat constatarile domnului Radcliffe, dar a declarat ca pompa a ramas "sigura si de incredere".

Firma a mai adaugat ca pacientii ingrijorati pot sa ia masuri de precautie, precum evitarea utilizarii telecomenzii pompei si programarea dispozitivului astfel incat sa limiteze doza maxima.

In luna februarie, firma de securitate cibernetica Kaspersky Lab a dezvaluit ca a intrat in infrastructura IT a spitalului - cu permisiunea acestuia - si a accesat aparatul RMN.

Agentia a urgentat firmele medicale sa lucreze cu experti in materie de securitate cibernetica pentru a reduce riscurile- totusi, nu exista niciun caz in care infractori ar fi piratat vreun dispozitiv pentru a provoca daune.