Regatul Unit isi va apara militarii implicati in operatiuni in afara granitelor de procese "suparatoare", prin suspendarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a anuntat marti premierul Theresa May, citata de Reuters.

Partidul Conservator, aflat la guvernare, a criticat actiunile in justitie pentru obtinerea de despagubiri de la militarii britanici intorsi din conflicte, in special din Afganistan si Irak. Guvernul de la Londra a anuntat ca a cheltuit milioane de lire pentru procesele pierdute. Cameron, predecesorul lui May, promisese sa protejeze fortele armate de cererile de despagubiri, multe pentru acuzatii de abuzuri dupa implicarea trupelor britanice in invazia din Irak, initiata de SUA in 2003. Juristii afirma ca multe din acuzatii au fost dovedite, citeaza Agerpres..

"Fortele noastre armate sunt cele mai bune din lume, iar barbatii si femeile care efectueaza serviciul fac sacrificii uriase pentru a ne proteja", a afirmat May intr-o declaratie. "Ii vom rasplati cu recunostinta si vom pune capat industriei cererilor suparatoare de despagubiri care i-au urmarit pe cei ce aflati sub arme in conflictele anterioare", a adaugat ea.

Declaratia premierului afirma ca protectia legala a militarilor va fi asigurata prin introducerea unei "prezumtii de suspendare" a Conventiei mentionate, in functie de situatie si de moment. Din 2004, ministerul britanic al apararii a cheltuit 100 de milioane de lire pentru anchete, investigatii si compensatii legate de operatiunile din Irak.

"Sistemul nostru juridic a fost utilizat abuziv pentru formularea unor acuzatii false impotriva militarilor nostri, la scara industriala. Astfel au fost provocate suferinte considerabile oamenilor care si-au riscat viata ca sa ne apere," a declarat ministrul apararii, Michael Fallon, in acelasi document. El a aratat ca, pe langa cheltuielile uriase pentru contribuabili, exista si riscul real de a impiedica armata sa isi faca datoria.