Kristalina Gheorghieva, candidata din partea Bulgariei la functia de secretar general al ONU, a raspuns luni timp de doua ore intrebarilor membrilor Adunarii Generale a Natiunilor Unite, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Gheorghieva, in varsta de 63 de ani, al carei istoric politic si profesional include functiile de comisar european pentru buget si vicepresedinte al Bancii Mondiale, a apreciat: "Problema noastra in lumea de azi este ca bunatatea e discreta. Ura este foarte zgomotoasa. O putem auzi peste tot. Daca voi fi aleasa secretar general, sarcina mea va fi sa amplific vocea bunatatii.

Ea a mai aratat ca razboiul din Siria demonstreaza importanta prevenirii conflictelor. "Nu am reusit sa receptionam semnalele de avertisment care ne spuneau cat de groaznic va deveni" acest dezastru, care a intrat deja in al saselea an.

In ceea ce priveste refugiatii, reprezentanta Bulgariei a apreciat ca primirea lor "nu este doar un drept moral, ci interesul nostru, al tuturor".

Bulgaria a desemnat-o pe Gheorghieva drept candidata miercurea trecuta, in locul directoarei UNESCO, Irina Bokova.

Zece candidati concureaza pentru succesiunea actualului secretar general al ONU Ban Ki-moon. AFP afirma ca favoritul pare a fi in acest moment fostul premier portughez Antonio Guterres. Miercuri, cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate vor arata candidatilor, prin buletine colorate, daca risca sau nu un veto in cadrul acestui for de conducere al ONU.