Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni suspendarea unui acord cu Statele Unite privind eliminarea surplusului de plutoniu cu destinatie militara, acuzand "actiunile inamicale" ale Washingtonului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Semnat in 2000, acest acord vizeaza sa permita celor doua puteri nucleare sa elimine surplusul de plutoniu cu destinatie militara, respectiv 34 de tone pentru fiecare tara, in special prin transformarea sa in combustibil pentru centrale nucleare.

Considerat drept crucial in procesul de dezarmare nucleara, acest acord nu a fost niciodata aplicat. In 2010, Moscova si Washingtonul au semnat un protocol suplimentar care ar fi trebuit sa produca efecte din 2018.

Acordul este acum suspendat printr-un decret al presedintelui rus Vladimir Putin, care si-a justificat decizia prin "schimbarea radicala a circumstantelor si aparitia unei amenintari la adresa stabilitatii strategice din cauza actiunilor inamicale ale Statelor Unite fata de Rusia si incapacitatea lor de a asigura respectarea obligatiilor pe care le au".

Presedintele rus a acuzat SUA la inceputul acestui an ca nu respecta acordurile semnate asupra plutoniului: Washingtonul si-ar folosi surplusul astfel incat sa-si conserve capacitatile de aparare, denunta el.

Acest decret este un "gest in special simbolic care vizeaza sa dovedeasca faptul ca cele doua parti nu mai coopereaza in acest domeniu", a declarat expertul militar independent Alexandr Golts.

"Este doar inca un acord semnat de Rusia si SUA in cadrul procesului de dezarmare nucleara care a fost suspendat", a aratat el.