Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 2016 este acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, pentru descoperirea mecanismului autofagiei.In acest an, 273 de oameni de stiinta au fost nominalizati pentru acest premiu, considerat cel mai prestigios din stiintele medicale. Nobelurile pentru Medicina sunt de obicei acordate pentru descoperiri medicale care ajung sa imbunatateasca sau salveze vietile a sute de mii de pacienti. In 2015, premiul a fost acordat pentru descoperirea unor noi tratamente impotriva malariei si a unor boli parazitare. De-a lungul deceniilor, numele castigatorilor Nobelului pentru Medicina au devenit cunoscute in toata lumea: Sir Alexander Fleming, Robert Koch, James Watson, Francis Crick, Ivan Pavlov.

prof. Yoshinori Ohsumi, premiul Nobel pentru Medicina 2016Foto: titech.ac.jp

Profesorul japonez Yoshinori Ohsumi are 71 de ani si este produsul scolii de invatamant japoneze, petrecand doar trei ani in Statele Unite cu o bursa post-doctorala. Activitatea de cercetare pentru care a primit premiul Nobel a inceput-o la 45 de ani, la Universitatea din Tokyo. Experimentele sale sunt considerate a fi "briliante" de catre comitetul Nobel, profesorul japonez folosind drojdie dintr-o brutarie pentru a identifica genele esentiale in mecanismul autofagiei.

Descoperirea sa tine de cercetarea fundamentala si a deschis calea pentru a intelege raspunsul organismului la infectii sau adaptarea la infometare. Mutatii in genele studiate de profesorul Ohsumi sunt implicate in mai multe forme de cancer si boli neurologice. Autofagia, mecanismul descris pentru intaia oara de profesorul Ohsumi, se refera la capacitatea celulelor de a-si distruge propriul continut pe care apoi il transporta in niste vezicule sub forma de saci pana intr-un compartiment de reciclare, lizozomii, unde se produce distrugerea propriu zisa a materialului celular.

Comitetul Nobel descrie cercetarea profesorului Ohsumi astfel: "Celulele din drojdie [pe care si-a concentrat experimentele profesorul Ohsumi, n.r.] sunt usor de studiat si sunt frecvent folosite ca model al celulelor umane. Ele sunt foarte utile pentru identificarea unor gene importante pentru modul de functionare al celulelor. Dar Ohsumi s-a confruntat cu o provocare majora: celulele sunt mici si structura lor interna este greu de distins la microscop. Prin urmare, profesorul nu era sigur daca autofagia exista in acest tip de celule. Ohsumi s-a gandit ca daca poate intrerupe procesul de degradare din interiorul vacuolelor cat timp procesul de autofagie este inca activ, atunci autofagozomii se vor acumula in vacuola si vor deveni vizibili la microscop. Prin urmare, a cultivat in mediul de cultura celule fara enzima care declanseaza degradarea si a stimulat simultan autofagia infometand celulele. Rezultatele au fost uimitoare! In cateva ore, vacuolele s-au umplut cu mici vezicule care nu fusesera degradate. Aceste vezicule erau autofagozomi si experimentul lui Ohsumi a demonstrat ca autofagia exista si in aceste celule simple. Dar si mai important, profesorul descoperise o metoda prin care putea identifica si studia caracterele genelor cheie implicate in acest proces. A fost o descoperire majora ale carei rezultate Ohsumi le-a publicat in 1992".

Media de varsta a castigatorilor Nobelului pentru medicina este de 58 de ani, iar cei mai multi dintre ei si-au desfasurat cercetarea la Harvard. Institutul Pasteur, University College London, Oxford si Institutul Max Planck sunt alte institutii academice cu peste 5 Nobeluri pentru medicina castigate in ultimul secol.

Nominalizarile pentru premiul Nobel pot fi facute de membri a patru institutii: Academia Regala de Stiinte a Suediei, Comitetul Nobel al Institutului Karolinska, Academia Suediei si Comitetul Nobel din Norvegia. Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina este primul anuntat in fiecare an si unul dintre cele mai asteptate, fiind intrecut in popularitate doar de Nobelul pentru literatura.

Nobelurile pentru Medicina sunt de obicei acordate pentru descoperiri medicale care ajung sa imbunatateasca sau salveze vietile a sute de mii de pacienti. In 2015, premiul a fost acordat pentru descoperirea unor noi tratamente impotriva malariei si a unor boli parazitare.