Comisia Europeana a anuntat duminica lansarea unei "initiative umanitare de urgenta" a UE pentru a permite organizatiilor umanitare sa ajute populatia din Alep, al doilea oras ca marime din Siria, in parte asediat de fortele regimului, relateaza AFP, citata de Agerpres.

UE mobilizeaza 25 de milioane de euro ca ajutor de urgenta pentru partenerii umanitari, in special pentru a acoperi nevoile medicale si a livra apa si alimente la Alep, au precizat intr-un comunicat Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, si comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

Aceasta initiativa a fost "luata in cooperare cu ONU" pentru a face fata unei "tragedii umanitare", au adaugat responsabilii europeni, lansand "un apel tuturor partilor implicate in conflict sa o sprijine si sa o faciliteze".

Cei aproape 250..000 de locuitori din zona asediata la Alep se confrunta cu "un nivel de salbaticie pe care niciun om nu ar trebui sa il suporte", a acuzat duminica seful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Stephen O'Brien.

Initiativa UE vizeaza sa faca posibil "transportul de urgenta al ajutorului de baza pentru civili in estul orasului Alep acoperind nevoile medicale, apa si alimente" si "asigurarea evacuarii medicale a ranitilor si bolnavilor din Alep-Est", a precizat Comisia Europeana.

UE s-a angajat sa actioneze "intens in urmatoarele ore si urmatoarele zile cu partile in cauza" pentru ca acestea sa elibereze autorizatiile necesare pentru livrarea ajutoarelor si evacuarile care trebuie sa fie facute "sub singura responsabilitate a organizatiilor umanitare".

Federica Mogherini si Christos Stylianides au mai cerut ca evacuarile medicale sa fie posibile nu doar pentru Alep-Est, "dar pentru toate zonele asediate".

"UE este pregatita sa faciliteze si sa sustina evacuarea pacientilor spre instalatiile medicale adecvate din regiune, iar daca este necesar in Europa, pentru ingrijiri medicale specializate ce nu sunt disponibile in regiune".