Un sondaj de opinie realizat duminica de thinktank-ul Nezopont arata ca 95% dintre ungurii care au votat la referendum au respins cotele de migranti ale Uniunii Europene, dar votul va fi declarat invalid, transmite Reuters.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: Guvernul Ungariei

Un referendum invalid ar putea diminua capacitatea lui Orban de a presa Bruxelles-ul pentru a-si schimba politicile in privinta migratiei.

Sondajul, realizat pe 1.000 de persoane duminica, estimeaza ca circa 3,2 milioane de votanti au respins cotele, iar 168.000 de votanti au spus "da".

Potrivit unui parlamentar al partidului aflat la guvernare, Gergely Gulyas, se estimeaza ca prezenta la referendum va fi de circa 45%.

Partidul radical de opozitie Jobbik a spus ca referendumul a fost un „fiasco” si a cerut ca Orban sa-si dea demisia daca votul se dovedeste invalid.

Rata de participare ar putea fi de peste 40 la suta, dar este putin probabil ca aceasta sa atinga pragul de 50 la suta, potrivit lui Andras Patyi, seful Comisiei Nationale Electorale.

Pentru ca o consultare populara sa fie valida in Ungaria este nevoie de o prezenta la vot de peste 50%.

Si sondajele de dinaintea scrutinului au sugerat ca nu se va atinge acest prag, dar ca optiunea majoritara va fi pentru respingerea cotelor obligatorii de refugiati.

Viktor Orban declarase anterior ca nu conteazadaca prezenta la urne nu va permite validarea scrutinului, importanta fiind optiunea majoritara a celor care au ales sa si-o exprime.

"Intotdeauna este de preferat un referendum valid decat unul invalid, dar consecintele legale vor fi puse in aplicare", a spus Orban duminica, dupa ce a votat.

Cotele obligatorii de refugiati au fost decise anul trecut in luna septembrie la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), in urma unui vot prin majoritate calificata. S-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depasita opozitia statelor care nu au acceptat aceasta initiativa ce prevede redistribuirea intre statele UE a 160.000 de migranti extracomunitari ajunsi in Grecia si Italia din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.

Pana in prezent, dintre cei 160.000 de migranti au fost redistribuiti numai cateva mii.