Autoritatile turce au anuntat duminica dupa-amiaza arestarea fratelului clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrearea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie. Kutbettin Gulen a fost arestat ca parte a investigatiei privind puciul esuat, in urma unei operatiuni a fortelor antiteroriste din localitatea turca Izmir, transmite Hurriyet Daily News, citat de News.ro.

Kutbettin Gulen a fost retinut la locuinta unei rude din districtul Gaziemir din Izmir, dupa ce autoritatile turce au primit un pont cu privire la pozitia suspectului.

De asemenea, autoritatile turce au perchezitionat locuinta si au confiscat un numar de carti scrise de clericul Fethullah Gulen.

Fratele clericului islamist a fost transportat la o sectie de politie locala pentru a fi interogat, fiind retinut sub suspiciunea ca "a incitat la ura prin mesaje de sustinere a miscarii guleniste", precum si pentru aderenta la o grupare terorista.

In iulie, autoritatile l-au arestat pe nepotul clericului Muhammet Sait Gulen in localitatea estica Erzurum. Un al nepot al clericului islamist, Ahmet Ramiz Gulen, a fost arestat de autoritatile turce in metropola kurda Gaziantep.

Clericul Fethullah Gulen are in total cinci frati: Seyfullah, Hasbi, Mesih, Salih si Kutbettin. Dintre acestia, Seyfullah si Hasbi au murit in urma cu cativa ani. De asemenea, clericul islamist are doua surori, Nurhayat si Fazilet.

Ankara il acuza pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declansat o campanie guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si presa.

Pana la 120.000 de persoane au fost demise in ultimele doua luni din randul procurorilor, judecatorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldatilor, politistilor, functionarilor publici, precum si a jurnalistilor.

Insa, statele occidentale au criticat campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, ridicand totodata intrebari cu privire la tratamentul "inuman" la care ar fi supusi pucistii capturati.

Clericul Gulen neaga toate acuzatiile si sustine ca se va preda autoritatilor turce doar atunci cand acuzatiile impotriva sa sunt demostrate de catre un organ de investigatie independent.