Cateva sute de persoane, in majoritate cetateni moldoveni, au participat, duminica, in Piata Unirii, din Iasi, la actiunea de lansare a candidatului Partidului Liberal Mihai Ghimpu in cursa prezidentiala, participantii scandand sloganuri unioniste. In discursul rostit, Ghimpu a spus ca este dispus sa renunte la mandatul de presedinte al R. Moldova pentru ca "aceasta functie sa fie mutata la Cotroceni", transmite News.ro.

Mihai GhimpuFoto: AGERPRES

In discursul tinut pe o scena amplasata langa statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la Iasi, Mihai Ghimpu a spus ca daca va castiga alegerile este dispus sa renunte la mandatul de presedinte al Republicii Moldova pentru ca "aceasta functie sa fie mutata la Cotroceni".

"De aici, de la Iasi, din Piata Unirii, dam startul Unirii. Nu avem nevoie de doua state romanesti, ci de Romania, tara noastra. Singura noastra sansa de a fi europeni si de a fi in NATO este Romania. Daca nu ne vom uni, vom pierde tot ce am obtinut, de la limba si alfabet, pana la independenta. Rusia asteapta momentul sa ne ocupe, Romania este salvarea noastra", a spus Mihai Ghimpu, in aplauzele multimii.

Prezent la actiunea Partidului Liberal de la Iasi, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a spus in fata participantilor ca "unirea a fost o sperietoare pana acum in Republica Moldova, dar misiunea este sa neutralizam aceasta minciuna".

"Unirea este o oportunitate si inseamna viata mai buna. Mai devreme sau mai tarziu se va implini. Neamul romanesc trebuie sa-si recapete demnitatea si sa intre pe deplin in Europa, nu pe jumatate. Am fost rupti de trupul tarii si trebuie sa constientizam toti moldovenii ca suntem romani", a spus Dorin Chirtoaca.

Inainte de inceperea actiunii, in piata si-a facut aparitia un tanar care purta o pancarta pe care scria "Unionist guvernand cu comunistii?!".

Un membru al PL i-a smuls pancarta din mana, apoi tanarul a scos din geanta o foaie alba pe care se putea citi "Unde-i miliardul?".

Protestatarul a fost indepartat din zona de catre jandarmi, fiind legitimat de fortele de ordine.

Actiunea PL a durat peste doua ore, pe scena urcand si cativa artisti din Republica Moldova.