Marea Britanie va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru declansarea procedurii de divort cu Uniunea Europeana, "pana la finalul lunii martie" 2017, a anuntat duminica premierul britanic Theresa May, potrivit AFP.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

"Vom declansa articolul 50 pana la finalul lunii martie anul viitor", a declarat Theresa May la BBC, dupa ce a fost chestionata pe tema Brexit.

Odata activat articolul 50, Marea Britanie va avea la dispozitie doi ani pentru a stabili modalitatile iesirii sale din UE, un termen susceptibil insa de a fi prelungit.

Ea a afirmat de asemenea, intr-un interviu separat pentru Sunday Times, ca vrea sa propuna in primavara lui 2017 Parlamentului sa abroge actul de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana.

Invocarea articolului 50 a fost amanata de executivul britanic pentru anul viitor, pentru ca echipele de negociatori nu au fost pregatite in avans.

Londra mizeaza sa obtina in cursul negocierilor acces nelimitat la piata unica europeana, desi este reticenta in a accepta libertatea de miscare a muncitorilor europeni. In schimb, liderii europeni au sustinut ca principiul libertatii de miscare a muncitorilor pe piata unica este unul de la care blocul comunitar nu poate abdica si nu vor fi acceptate compromisuri in acest caz.