Referendumul de duminica privind cotele obligatorii de migranti stabilite de UE va hotari soarta cetatenilor ungari si va reprezenta un moment istoric pentru blocul comunitar insusi, a notat premierul ungar Viktor Orban intr-un articol publicat in cotidianul Magyar Idok, potrivit agentiei MTI, transmite Mediafax.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

"Multi vor urmari ce se intampla duminica in Ungaria si, in timp ce poate parea ca decidem asupra unei probleme simple, de fapt totul este in joc, ceea ce afecteaza soarta Ungariei si a Uniunii Europene", a scris Orban in articol.

El a facut legatura intre situatia cu care se confrunta tara sa si pozitionarea sensibila a acesteia la nivel geografic, precum si cu faptul ca statul a devenit centrul "confruntarilor europene actuale". "De noi depinde sa oprim migratia amenintatoare in masa dinspre sud, la granitele Europei", a avertizat el.

Imigratia necontrolata este o adevarata amenintare, a scris oficialul ungar. "Intr-adevar, acesta este doar varful aisbergului", a mai spus el, adaugand ca adevarata presiune va aparea atunci cand milioane de persoane din mijlocul Africii vor incepe sa imigreze.

Viktor Orban a mai subliniat ca este evident ca imigrantii care calatoresc spre Germania, Austria si Suedia nu sunt refugiati, ci persoane care se afla in cautarea unui standard de viata mai bun.

"In acelasi timp, in calitate de crestini, relatia noastra vizavi de imigranti este de asa natura incat ii vedem ca victime".

"Ei sunt victime ale conflictelor locale si ale politicilor liberale europene care ii fac sa creada ca pot veni in aici si ca aici vor gasi Pamantul Fagaduintei", a scris Orban, adaugand ca de vina sunt politicile Bruxellesului.

El a precizat ca imigrantii care ajung in prezent in Europa nu vor rezolva problema deficitului de competente de pe piata fortei de munca.

"Daca vrem cu adevarat sa ajutam, atunci ajutorul trebuie dus mai degraba acolo decat sa aducem problema aici", a scris acesta.

Ungaria este primul stat si, la momentul actual, singurul stat membru UE unde se cere parerea oamenilor privind imigratia, a spus el, adaugand ca a devenit "parte din viata europenilor" ca "elita Bruxellesului" sa ia decizii fara sa ii consulte. "Am dori sa punem capat acestei practici".

El a spus ca este de asemenea nevoie de votul celor care sustin Europa, ideea care sta la baza intemeierii UE si diversitatea natiunilor europene. "In fata se afla fie reinnoirea Uniunii Europene, fie dezintegrarea acesteia", a mai notat Orban.