Campania Guvernului ungar impotriva refugiatilor, dinaintea referendumului de duminica, a schimbat totul. "Ce ni se intampla?", se intreaba o unguroaica, Maja, convertita la islam, care nu si-a imaginat vreodata ca un compatriot ii va arunca in fata sa se "intoarca in desert", scrie News.ro citand AFP.

Musulmani in UngariaFoto: Captura YouTube

Atunci cand poarta valul, aceasta tanara, in varsta de 33 de ani, simte priviri de dezaprobare, da ea asigurari pentru AFP. "Oamenii nu pot sa ma numeasca 'migranta' sau 'terorista', iar atunci imi spun 'siriana', ca sa ma insulte", povesteste femeia, care locuieste in apropiere de Budapesta. Ea spune ca a fost agresata.

"Ungurii sunt oameni primitori. Nu stiu ce ni se intampla", spune ea disperata si evoca o armosfera de intoleranta.

In campania sa pentru un "nu" - la referendum - cotelor de refugiati adoptate de statele membre UE, Guvernul a instalat in intreaga tara panouri publicitare cu masaje prin care migrantii sunt asimilati terorismului si unei amenintari culturale.

Consultarea, initiata de premierul conservator Viktor Orban, are loc duminica, insa teza pericolului migratiei s-a impus in capul agendei politice a Executivului cu mult inainte de lansarea ei si cu mult inainte de afluxul masiv de migranti in Europa.

In urma cu un an, in primavara lui 2015, Guvernul trimitea alegatorilor un chestionar in care-i intreba despre ce soarta sa le fie rezervata imigrantilor "clandestini".

Aceasta atmosfera a "otravit sufletele", cu ajutorul unor institutii "media apropiate puterii, care ignora orice eveniment implicand musulmani oriunde in Europa", deplange Zoltan Bolek, un reprezentant al celei mai importante asociatii musulmane din Ungaria.

El da asigurari ca cei de o religie cu el primesc amenintari "cotidiene", care merg uneori pana la agresiuni, si ca i-a scris recent lui Viktor Orban ca sa-i ceara sa-i protejeze pe musulmanii ungari.

Ar fi vorba despre aproximativ 40.000 de musulmani - in aceasta tara cu aproximativ zece milioane de locuitori -, dintre care cateva mii s-au convertit, apreciaza Zoltan Sulok, presedintele altei asociatii confesionale.

"Noi nu am fost vreodata subiect politic, dar acum suntem", suspina acest barbat in varsta de 46 de ani, care se declara "imbolnavit de aceasta retorica".

"PROPAGANDA ENORMA"

Insa Basil Hararah nu se lasa impresionat. Acest inginer civil, originar din Fasia Gaza, isi vede viitorul in Ungaria, unde a obtinut azil recent.

Angajat in aceasta vara intr-o uzina din provincie, el da asigurari ca "nu a intalnit ostilitate". "La tara, oamenii sunt simpli. Daca esti dragut cu ei, sunt draguti cu tine", da asigurari palestinianul.

Tanarul, in varsta de treizeci si ceva de ani, a participat la un program de formare oferit refugiatilor de Universitatea din Europa Centrala (CUE), o institutie americana privata, cu sediul in Budapesta, finantata de miliardarul de origine ungara George Soros.

Politica nu a fost inclusa in programa celor aproximativ 50 de studenti din Programul OLIve (Open Learning initiative), ci cursuri de engleza, istorie, economie, informatica.

"Bunicul meu era refugiat. A fugit din Rusia in Canada. Daca ma aflu in fata voastra astazi este pentru ca el a muncit mult pentru a urca scara sociala. Si voi puteti face la fel", le-a spus recent nou-venitilor rectorul CUE Michael Ignatieff.

In refugiul universitatii, "toata lumea este pregatita sa ne ajute", spune Philip, un iranian in varsta de 32 de ani, care a sosit in Ungaria in martie 2015.

Insa in afara ei lucrurile stau altfel. Pe telefonul mobil, el arata o fotografie cu unui afis de pe o strada ungara: "Refugees, go home". In Iran era persecutat pentru ca este protestant, spune el.

Dintre cele aproximativ 174.000 de cereri de azil pe care le-a inregistrat in 2015, Ungaria a aprobat doar aproximativ 500.

"Majoritatea populatiei crede in propaganda ostila a Guvernului", apreciaza Philip.

Iar uneori Executivul lui Orban are partizani neasteptati, ca Maher Zaki, in varsta de 43 de ani.

"Bineinteles ca exista o propaganda impotriva noastra", recunoaste acest sirian instalat de 25 de ani in Ungaria. Iar "daca oamenii vor sa vina sa traiasca aici, in Ungaria, este normal sa se vrea sa se stie cine sunt", spune el reluand argumentele lui Orban.

Maher s-a aflat printre voluntarii care i-au ajutat pe refugiati in perioada de varf a crizei migratiei, in 2015, cand zeci de mii de solicitanti de azil au tranzitat Budapesta catre Europa de Vest.

El isi aminteste ca a fost socat de conditiile mizerabile in care au fost primiti. Insa "Orban a fost singurul care si-a aparat populatia, singurul din Europa care a inchis frontierele. Acum toata lumea face ca el", tempereaza sirianul.