Ajutoarele cu chipul pictat in negru ale Sfantului Nicolae, care aduc cadouri copiilor la inceputul lui decembrie incalca, conventia asupra drepturilor copiilor si poate conduce la hartuire, ecluziune si discriminare, a stabilit vineri mediatoarea olandeza pentru drepturile copilului, potrivit AFP.

Cu chipul pictat in negru si buzele rosii, "Zwarte Piet" ("Petru cel Negru"), imbracat traditional in costum medieval si cu peruca buclata, trebuie "eliberat de caracteristicile discriminatorii si stereotipe", a subliniat ombudsmanul Margrite Kalverboer, intr-un comunicat.

"Multi copii de culoare sunt victimele discriminarii in viata de zi cu zi si raporteaza ca acest lucru este mai puternic in perioada Sfantului Nicolae", precizeaza raportul.

In opinia mediatoarei, Zwarte Piet trebuie "adaptat astfel incat copiii sa nu sufere efecte negative in perioada sarbatorii de Sfantul Nicolae".

Kalverboer reaminteste ca, potrivit Conventiei Natiunilor Unite asupra drepturilor copilului, "copiii au dreptul sa fie tratati de maniera egala si protejati impotriva discriminarii".

Anul trecut, comitetul ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale a afirmat ca ajutoarele Sfantului Nicolae sunt uneori reprezentate "de o maniera care reflecta stereotipuri negative" fiind percepute ca un "vestigiu al sclaviei" de numeroase persoane.

Dezbatarea privind presupusul caracter rasist al personajului "Zwarte Piet" ocupa in fiecare an atentia opiniei publice in Olanda in apropierea acestei sarbatori. Si sunt numerosi cei care refuza modificarea unei traditii care ar reprezenta Olanda, in timp ce pentru opozanti "Zwarte Piet" aminteste timpul in care olandezii exploatau sclavi, in special in Surinam.

In 2014 a avut loc o prima schimbare, cand "Zwarte Piet" Sfantul Nicolae a fost insotit de "Petre branza", cu chipul pictat in galben, si "Petre napolitana cu caramel".

Sarbatorile de Sfantul Nicolae reprezinta o traditie din secolul al XVI-lea in Tarile de Jos, cu o prima aparitie a lui "Zwarte Piet" in anii 1850.