Zeci de mii de oameni mor de foame in zona vest-africana in caree Boko Haram este activa, a spus coordonatorul umanitar al ONU vineri, intr-o conferinta de presa, potrivit Reuters.

Circa 65.000 de oameni sunt intr-o situatie de “catastrofa” sau in “faza 5”, potrivit evaluarii securitatii alimentare realizate de IPC, sistemul recunoscut de declarare a starii de foamete.

Faza 5 insemana ca, fie si cu ajutor umanitar, "infometarea, moartea si lipsurile” sunt evidente.

“Tragedia utilizarii cuvantului ce incepe cu ‘f’ este ca atunci cand il folosesti este prea tarziu”, a spus coordonatorul ONU Toby Lanzer, facand referire la foamete.

Militantii Boko Haram au ucis 15.000 de oameni si au dislocat peste doua milioane in insurgenta lor, ce dureaza de circa sapte ani.

“Este pentru prima oara cand m-am intalnit cu oameni care vorbesc de faza 5. Motivul este lipsa de acces acolo. N-am putut ajunge”, a spus Lanzer.

“Din cauza insecuritatii induse aproape exclusiv de Boko Haram, oamenii au pierdut trei sezoane de insamantari”, a adaugat el.

Intrebat daca se poate spune ca zeci de mii de oameni mor, Lanzer a raspuns: “Nu presupunem, este ceea ce arata IPC. Si sunt de acord cu acea cifra”.

“Va pot spune, dupa prima mea incursiune in afara Maiduguri (capitala regionala), ca niciodata nu am mers in locuri in care adultii sa fie atat de storsi de energie ca abia puteau merge”.

O agentie umanitara din orasul nigerian Bama a anuntat ca personalul sau a numarat mormintele a circa 430 de copii care au murit de foame in ultimele saptamani, a dezvaluit Lazar.

Cu milioane de oameni cu prea putina mancare in nordul Nigeriei si in regiunile din tarile vecine, situatia ar putea deveni mult mai rea, si ar putea sa devina “cea mai mare criza cu care ne confruntam in toata lumea”, a avertizat coordonatorul umanitar ONU.