Parlamentul bulgar a adoptat vineri o lege care interzice purtatul valului integral in public, devenind, alaturi de Franta si Belgia, una dintre rarele tari europene unde o astfel de dispozitie este in vigoare, in conditiile in care tara se confrunta cu o ascensiune a salafismului, scrie AFP.

Femei purtand niqab, la cumparaturiFoto: AGERPRES

Noua legislatie "interzice purtarea in locurile publice a unor vestminte care ascund partial sau complet chipul", cu exceptia unor motive care tin de sanatate sau de caracterul unei meserii. Moscheile sunt exceptate de la aceasta interdictie.

Sanctiunile prevad o amenda de 200 leva (100 euro) pentru prima infractiune si cate 1.500 leva (750 euro) pentru fiecare infractiune ulterioara.

Niqabul, pana in prezent niciodata purtat de minoritatea musulmana din aceasta tara, a aparut pentru prima oara in urma cu trei ani in orasul cu o puternica minoritate roma Pazardjik, un fief al autoproclamatului imam Ahmed Musa, condamnat pentru propaganda islamista. Ulterior, s-a raspandit in alte localitati.

Orasul Pazardjik a devansat aceasta lege in aprilie, cand a interzis valul musulman. Opt femei au fost sanctionate pana in prezent si alte patru localitati s-au dotat cu legi similare.

In Bulgaria, majoritar ortodoxa, circa 13% din populatie este musulmana, provenita din minoritatile turca si roma.

Adoptarea legii, la o luna de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, a provocat proteste din partea partidului minoritatii turce MDL care reproseaza diseminarea intolerantei religioase. Cei 30 de deputati MDL au boicotat votul.