Zeci de lideri ai lumii se intalnesc, vineri, la Ierusalim, in conditii de maxima securitate pentru funeraliile laureatului premiului Nobel pentru Pace, Shimon Peres, intrat in istorie dupa o cariera politica de aproape sapte decenii. Presedintele american, Barack Obama, omologii sai francez si german, printul Charles, regele Spaniei, dar presedintele palestinian Mahmoud Abbas, vor asista la inmormantarea celui care a fost laudat pe scara larga ca un vizionar neobosit dedicat pacii.

Shimon PeresFoto: Agerpres

Va fi prezent inclusiv presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, au anuntat responsabili palestinieni. Abbas nu s-a mai deplasat la Ierusalim pentru o vizita oficiala de mai multi ani.

Este o adunare exceptionala a sefilor de stat si de guvern, ministri, diplomati si oficiali ai lumii arabe, scrie AFP.

Toti vor fi prezenti la cimitirul national de pe muntele Herzl unde politia israeliana este in alerta maxima. Israelul nu a mai vazut un astfel de eveniment, cel putin din 1995, de la funeraliile lui Yitzhak Rabin, recompensat in acelasi timp cu Shimon Peres si cu liderul palestinian Yasser Arafat cu Premiul Nobel pentru Pace in 1994.

Politia vorbeste despre o operatiunile fara precedent. Opt mii de politisti au fost mobilizati. Serviciul de securitate Interna insarcinat cu protectia personalitatilor publice a anuntat ca a dislocat sute de agenti.

Muntele Herzl, unde se odihnesc "mai marii Natiunii" si o mare parte din Ierusalim vor fi rupte de restul lumii pentru o jumatate de zi, inainte ca Israelul sa intre in sabat, ritual de repaus saptamanal.

Soseaua dintre Ierusalim si Tel Aviv va fi inchisa pe tronsonul dintre orasul sfant si aeroportul international de la primele ore ale diminetii si pana la plecarea delegatiilor oficiale, dupa-amiaza. 80 de delegatii din 70 de tari din Europa, America, Asia sau Africa si-au anuntat prezenta la funeralii, potrivit autoritatilor.

Acest aflux reflecta respectul imens pe care si l-a castigat fostul presedinte Shimon Peres in cariera de 70 de ani, in toate functiile: ca prim-ministru, ministrului Apararii sau ministru al Afacerilor Externe.