Statele Unite ar putea renunta la cautarea unei solutii diplomatice cu Rusia la conflictul din Siria, Administratia Barack Obama anuntand joi ca analizeaza alte optiuni, inclusiv militare, pentru a pune capat crizei, scrie Mediafax. Oficiali americani au declarat ca Administratia Barack Obama a inceput sa ia in considerare actiuni dure, inclusiv optiuni militare, pe fondul operatiunilor siriene si ruse asupra orasului Alep.

Oficialii citati au argumentat ca esecul eforturilor diplomatice in Siria nu lasa Administratiei Barack Obama alta solutie in afara de cautarea unor alternative, inclusiv folosirea fortei militare.

"Presedintele SUA a cerut tuturor agentiilor guvernamentale sa prezinte optiuni, unele familiare, altele noi; acum sunt analizate optiunile", a declarat Antony Blinken, adjunct al secretarului american al Apararii, fara a oferi detalii.

Separat, secretarul de Stat John Kerry a semnalat ca Statele Unite ar putea sa anunte Rusia ca suspenda contactele diplomatice pe tema Siriei din cauza prabusirii armistitiului convenit in zona orasului Alep. "Suntem pe punctul de a suspenda discutiile cu Rusia pe tema Siriei in contextul continuarii bombardamentelor", a afirmat Kerry.

Rusia a transmis ca nu este de acord cu un armistitiu de sapte zile in zona Alep, deoarece o astfel de pauza ar permite regruparea "fortelor teroriste", o referire inclusiv la insurgentii sustinuti de Occident.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 270.000 de morti.