Memoriile incomode ale unui fost consilier de la Palatul Elysee se dovedesc a fi profund jenante pentru Nicolas Sarkozy, intr-un moment in care politicianul planuieste o noua candidatura la presedintia Frantei. Patrick Buisson a publicat o carte in care rememoreaza cei 7 ani petrecuti in calitate de consilier de top al fostului lider de la Elysee. Cea mai grava acuzatie lansata de Buisson in cartea sa este legata de protestele masive care au cuprins Franta in anul 2006, cand Nicolas Sarkozy era ministru de Interne. Patrick Buisson sustine ca Sarkozy ar fi permis in mod deliberat accesul protestatarilor din suburbiile Parisului - inclusiv bande de arabi si oameni de culoare - in centrul capitalei, pentru ca apoi sa scoata in evidenta capacitatea sa de a restabili ordinea, potrivit BBC.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

Prim ministru la acea vreme, Dominique de Villepin era rivalul lui Sarkozy. Villepin isi dorea, in 2006, prima functie in stat, pentru care a candidat si in anul 2012, cand Sarkozy a pierdut alegerile in fata lui Hollande.

Dominique de Villepin pregatea in 2006 o reforma a pietei muncii foarte contestata de tinerii din Franta. In primavara anului 2006, proteste masive si greve, care s-au intins pe durata a cateva luni, au cuprins Franta.

Patrick Buisson sustine, in cartea sa, ca, in calitate de ministru de Interne, Sarkozy ar fi permis deliberat bandelor de arabi si oameni de culoare din suburbiile Parisului sa ajunga cu protestele pana in centrul Parisului, pentru ca apoi sa scoata in evidenta capacitatea sa de a restabili ordinea.

Buisson publica in carte chiar si un citat pe care i-l atribuie lui Sarkozy, care ar fi afirmat ca "Am fost ingroziti ca s-ar fi putut intampla ceva grav, dar in cele din urma a meritat."

Fostul consilier vorbeste de asemenea, in carte, despre casatoria lui Sarkozy cu "femeia-trofeu" Carla Bruni si despre un presupus efect "daunator" al acesteia asupra mandatului de presedinte al lui Sarkozy.

Dezvaluirile lui Patrick Buisson nu au starnit foarte mare uimire in Franta, in conditiile in care fostul consilier nu s-a despartit de Sarkozy in cele mai bune conditii, in anul 2012, cand acesta a pierdut cursa pentru un nou mandat de presedinte al Frantei.

Nicolas Sarkozy a fost presedinte al Frantei in perioada mai 2007 - mai 2012.

Anterior, el a avut doua mandate de ministru de Interne: primul in Guvernul Raffarin, intre 2002 si 2004, iar cel de-al doilea in Guvernul condus de Dominique de Villepin, intre 2005 si 2007.