Parchetul olandez, dupa ce a afirmat miercuri ca racheta care a doborat avionul zborului MH17 in 2014 in estul Ucrainei fusese adusa din Rusia, a dat publicitatii pentru prima oara numele a doua persoane vorbitoare de limba rusa si despre care cauta sa obtina informatii suplimentare, relateaza Agerpres citand AFP. Cele doua persoane, care isi atribuie pseudonimele "Orion" si "Delfin", au fost identificate ca fiind Andrei Ivanovici si, respectiv, Nikolai Fiodorovici.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Echipa comuna de investigatie - reunind anchetatori din Belgia, Australia, Malaezia si Ucraina si a carei activitate a fost coordonata de Parchetul olandez - "cauta in special informatii suplimentare" despre doua persoane, a comunicat ea pe site-ul sau internet, dupa publicarea primelor sale concluzii miercuri.

Anchetatorii au facut publice cinci convorbiri telefonice intre cei doi barbati, subliniind in acelasi timp ca "nu au probe ca aceste apeluri ar fi legate direct de catastrofa zborului MH17".

"Recunoasteti vocile lui 'Orion' si 'Delfin', cunoasteti numele lor complete, localizarea lor?", intreaba parchetul, invitand eventualii martori sa-l contacteze prin posta electronica sau prin telefon. "Daca sunteti ingrijorati pentru securitatea voastra, mai multe masuri de protectie pot fi luate".

In transcriptia in engleza a acestor convorbiri in ruseste, cei doi barbati evoca "un convoi" in directia aeroportului prin localitatea Sabivka.

Avionul companiei Malaysia Airlines fusese doborat in dupa-amiaza zilei de 17 iulie 2014 si toate cele 298 de persoane aflate la bord, in majoritate olandeze, au pierit.

Anchetatorii au conchis ca racheta care a doborat avionul fusese adusa din Rusia si ca bateria antiaeriana BUK de fabricatie ruseasca traversase frontiera in sens opus dupa ce fusese utilizata.

Rusia a calificat drept "tendentioasa" ancheta penala internationala, care a dus la aceste prime rezultate facute publice in Olanda, in timp ce Ucraina a conchis "implicarea directa" a Moscovei in distrugerea aparatului Boeing 777 care asigura legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur.

Ancheta, care a identificat 100 de persoane ca avand un "rol activ" in aceasta tragedie, a mai confirmat ca racheta fusese trasa dintr-o zona aflata pe atunci sub controlul separatistilor prorusi. Acestia insa neaga ca ar fi lansat racheta respectiva.