Votul Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana ar putea sa fi racit piata imobiliara din UK, insa peste tot in Europa, lucrurile incep sa se miste, scrie Bloomberg, citat deMediafax.

In Suedia, unde dobanzile sunt negative, politicile monetare stabile iar cresterea economica este rapida, o privire rapida la companiile de real estate listate la bursa arata ca cererea incepe sa creasca puternic. Mare parte din cresterea sectorului de real-estate este "datorita unui efect pozitiv al Brexitului", a spus Mikael Soderlundh, partener la Pangea Property Partners. Actiunile companiilor imobiliare din cele mai mari economii nordice au crescut cu 35% in ultimele 12 luni.

Parte din acest dinamism este legata de raspunsul de criza al bancilor centrale de dupa Brexit, care inseamna ca acum asteptarile de dobanzi "ultra-reduse" in viitorul apropiat devin certitudini. Aceasta sustine piata imobiliara si creste veniturile din real-estate, comparativ cu veniturile din alte investitii fixe.

Printre cele mai performante companii din real-estate pe bursa se numara si Victoria Park, care dezvolta si manageriaza proiecte imobiliare in sudul Suediei. Compania a crescut cu 50% anul acesta. De asemenea, actiunile Platzer Fastigheter, un dezvoltator de proprietati comerciale, au urcat cu 47%. Sagax si Castellum, alti doi dezvoltatori imobiliari, au inregistrat cresteri de 30%, respectiv 20%.￯