Presedintele SUA, Barack Obama, a lansat un apel americanilor sa se mobilizeze in favoarea fostului sau secretar de stat Hillary Clinton, subliniind ca a ramane departe de urne in 8 noiembrie ar insemna sa-l aduca la putere pe magnatul imobiliar Donald Trump, care "nu are calitatile necesare" acestui post, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Daca nu votati, ii dati votul lui Trump", a lansat presedintele american intr-un interviu in cadrul emisiunii "Steve Harvey Morning Show", difuzata miercuri.

"Daca votati pentru candidatul unui partid care nu are nicio sansa sa castige, este un vot pentru Trump", a mai spus el, facand aluzie la Gary Johnson (Partidul Libertarian) si Jill Stein (Partidul Verzilor). Unii sustinatori ai lui Bernie Sanders, care a suscitat o spectaculoasa mobilizare in cursul alegerilor primare democrate inainte de a pierde in final in fata lui Hillary Clinton, sunt tentati sa voteze in favoarea candidatei ecologiste care apara ferm idei de stanga.

"Tot ceea ce am realizat noi in opt ani este in joc in cursul acestor alegeri", a afirmat Obama, incercand sa-i mobilizeze pe cei care l-au ales in doua randuri si care, in sondaje, manifesta putin entuziasm fata de fostul secretar de stat, considerata prea calculata si nesincera.

"Nu vreau sa ramaneti acasa gandindu-va ca este mai putin important decat in 2008 sau in 2012", a mai spus primul presedinte de culoare american, avertizand impotriva lui Donald Trump, un candidat care "nu stapaneste datele esentiale pe care trebuie sa le cunoasca daca vreti sa fie presedinte al SUA".