Consiliul National de Securitate din Turcia, condus de presedintele Recep Tayyip Erdogan, a apreciat miercuri ca starea de urgenta instaurata pentru trei luni dupa tentativa de puci de la 15 iulie trebuie prelungita dincolo de jumatatea lunii octombrie, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

"S-a decis sa se recomande prelungirea starii de urgenta pentru a garanta eficient protejarea democratiei noastre, a statului de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor nostri", a informat Consiliul National de Securitate (MGK) intr-un comunicat la finalul unei reuniuni organizate la palatul prezidential din Ankara.

Introducerea starii de urgenta a constituit cadrul legal pentru vasta epurare dupa tentativa de lovitura de stat, care a antrenat arestarea a 32.000 de persoane.

Starea de urgenta a fost decretata la 20 iulie si urma sa expire la jumatatea lunii octombrie.

Anuntul Consiliului National de Securitate face din prelungirea starii de urgenta o formalitate, fara sa precizeze insa daca aceasta masura va fi limitata, de asemenea, la trei luni.

Epurarile si starea de urgenta au provocat ingrijorarea aliatilor occidentali ai Turciei, dar Ankara a afirmat ca aceste masuri sunt necesare pentru a lupta impotriva partizanilor fostului predicator Fethullah Gulen, refugiat in Statele Unite si care este acuzat ca a pus la cale puciul esuat.

Fethullah Gulen, a carui extradare din Statele Unite este ceruta de Ankara fara succes, respinge acuzatiile care ii sunt aduse.

In plus, Consiliul National de Securitate a propus ca data de 15 iulie sa devina in Turcia Ziua Democratiei si Libertatii, mai scrie AFP.