Atacurile asupra spitatelor din Alep (nordul Siriei) sunt "crime de razboi", a declarat miercuri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, ca reactie la bombardamentele asupra celor mai mari doua spitale din partea controlata de rebeli a orasului, relateaza AFP, Reuters si DPA, citate de Agerpres.

"Este mai rau decat intr-un abator", a declarat Ban Ki-moon in Consiliul de Securitate al ONU, mentionand cazuri de 'persoane cu membre smulse' si "copii care sufera groaznic fara incetare".

"Cei care folosesc arme din ce in ce mai distructive, stiu exact ce fac: ei comit crime de razboi", a mai spus el.

"Acesta este un razboi impotriva angajatilor din domeniul sanatatii din Siria", a estimat el, reamintind ca dreptul international prevede protejarea personalului medical si a unitatilor medicale. "Atacurile deliberate impotriva spitatelor sunt crime de razboi", a insistat el.

Cele mai mari doua spitale din partea rebela a orasului Alep au fost tinta bombardamentelor care, potrivit ONG-urilor si locuitorilor, reprezinta atacuri deliberate ale regimului sirian si ale aliatului sau rus pentru a distruge infrastructura din aceasta parte a orasului.

Ban Ki-moon a reamintit ca membrii Consiliului de Securiate au adoptat in luna mai o rezolutie privind protectia personalului si a unitatilor medicale in conflictele armate, insa, de atunci, atacurile in Siria si Yemen au continuat.

"In Siria, macelul continua si nimeni nu este crutat", a mai spus el. "Lumea i-a abandonat, noi i-am abandonat", a spus el referindu-se la civilii sirieni. "Trebuie sa actionam si sa-i tragem la raspundere pe cei responsabili", a adaugat el.

Papa Francisc: Cei care se afla in spatele bombardamentelor de la Alep vor "raspunde in fata lui Dumnezeu"

Papa Francisc a declarat miercuri ca cei care se afla in spatele bombardamentelor de la Alep, pe care fortele siriene si ruse le desfasoara de mai multe zile, vor trebui sa "raspunda in fata lui Dumnezeu", relateaza News.ro citand AFP.

"Fac apel la constiinta celor responsabili pentru bombardament, care vor trebui sa raspunda in fata lui Dumnezeu", a spus Papa, fara a numi explicit Rusia sau Siria.

El a vorbit de "durerea profunda si ingrijorarea serioasa in legatura cu evenimentele" din Alep, unde raiduri aeriene ale fortelor siriene si ruse asupra pozitiilor rebele din estul orasului au fost condamnate de comunitatea internationala.

Papa a descris Alepul drept un "oras distrus, unde copiii, batranii, bolnavii, tinerii (...) mor".

De asemenea, el a reiterat un apel catre intreaga lume sa se "implice cu toata puterea lor in apararea civililor", adaugand ca este "imperativ si o obligatie urgenta".

Raidurile aeriene recente au fost printre cele mai sangeroase de la inceputul conflictului din Siria, in urma cu cinci ani.

Atacurile vin dupa ce armistitiul negociat de Washington si Moscova s-a prabusit, saptamana trecuta.