Uniunea Europeana intentioneaza sa ameninte in secret Afganistanul cu o reducere a asistentei, daca tara macinata de razboi nu va accepta cel putin 80.000 de solicitanti de azil respinsi, relateaza News.ro citand The Guardian.

Potrivit unui memo confidential obtinut de cotidianul britanic, UE va conditiona o parte din asistenta financiara oferita Afganistanului de preluarea migrantilor, desi admite ca securitatea din tara araba se deterioreaza.

Potrivit documentului, UE este "constienta de deteriorarea situatiei de securitate si de amenintarile la care sunt expusi oamenii", in conditiile in care Afganistanul se confrunta cu "niveluri record de atacuri teroriste si victime civile".

"Cu toate acestea, peste 80.000 de persoane ar putea trebui sa se intoarca in viitorul apropiat", au adaugat autorii memoului.

Guvernul afgan se confrunta cu tulburari interne si nu a reusit sa relanseze economia sau sa creeze locuri de munca pentru tineri.

In aceste conditii, Afganistanului ii va fi dificil sa absoarba 80.000 de migranti repatriati, comenteaza The Guardian. De la inceputul anului 2016, circa 5.000 de afgani s-au intors voluntar din Europa.

"Acest lucru exercita presiuni nerezonabile asupra Guvernului afgan, care nu poate face fata unor asemenea numere", a avertizat un analist al International Crisis Group din Afganistan, Timor Sharan.

Afganii se afla pe locul doi in ceea ce priveste numarul de migranti ajunsi in Europa anul trecut, cu 196.170 de cereri de azil.

La summitul donatorilor pentru Afganistan, ce va incepe pe 4 octombrie la Bruxelles, organizatorii spera sa obtina circa patru miliarde de dolari pentru urmatorii patru ani.

Reprezentantii UE au refuzat sa comenteze informatiile.