Suedia a anuntat miercuri reintroducerea serviciului militar incepand cu 2018, dupa ce desfiintarea sa, in 2010, a complicat sistemul de recrutare al armatei si in conditiile in care tara doreste sa-si pregateasca mai bine capacitatea de aparare, scrie AFP.

Potrivit concluziilor unui raport redactat de un fost deputat pentru ministerul Apararii, serviciul militar obligatoriu va fi restabilit pentru toti nsacuti dupa 1999.

Masura urmeaza sa fie adoptata de Parlament, dupa ce a facut obiectul unui consens intre guvernul de stanga si opozitia de centru-dreapta.

In 2010, tara, care nu a mai cunoscut un conflict armat pe teritoriul sau de peste doua secole, a renuntat la recrutarea obligatorie, insturata pentru prima oara in 1901 dar considerata neconforma cu nevoile unei armate moderne.

Dupa cinci ani s-a constatat insa ca o cariera militara ofera prea putine atractii pentru tinerele generatii.

Circa 4.000 de tineri suedezi urmeaza sa fie chemati la arme in fiecare an.

De doi ani de cand este la putere, guvernul a optat pentru cresterea cheltuielilor alocate apararii.

La jumatatea lunii septembrie, armata a revenit de maniera permanenta pe insula Gotland din marea Baltica, pe fondul speculatiilor legate de capacitatea tarii de a-si apara teritoriul impotriva Rusiei.

Suedia nu este membra NATO, dar face parte din Parteneriatul pentru NATO, program lansat in 1994 pentru dezvoltarea cooperarii militare intre Alianta si tarile care nu sunt membre ale pactului.