Comisia Europeana a indemnat miercuri statele membre ale UE sa-si "intensifice eforturile" pentru a-i primi pe solicitantii de azil aflati in prezent in Grecia, estimand ca este "posibil" sa fie repartizati circa 30.000 de migranti eligibili conform planului european de relocare pana la sfarsitul lui 2017, informeaza Agerpres.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Acest plan, adoptat in urma cu un an, a permis pana acum repartizarea a doar 5.651 de solicitanti de azil din Grecia si Italia, potrivit unor cifre publicate miercuri de executivul european. Obiectivul initial, fixat in septembrie 2015, era de a reloca 160.000 de persoane din aceste tari, in decurs de doi ani.

"Datorita intaririi capacitatilor serviciului de azil al Greciei si daca statele membre isi intensifica eforturile, ar trebui sa fie posibila mutarea candidatilor la relocare care se afla inca in Grecia (circa 30.000) pana la sfarsitul anului viitor", a estimat miercuri, intr-un comunicat, Comisia Europeana.

"Relocarea este condamnata la succes", a estimat comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, care a preferat sa sublinieze mai degraba "eforturile sporite consimtite de statele membre in timpul ultimelor luni" decat dificultatile care apar in aplicarea acestui plan controversat.

"Cu peste 1.200 de relocari numai in luna septembrie", a subliniat Avramopoulos, s-a demonstrat ca "este posibil sa fie accelerat procesul, daca exista vointa politica si un simt al responsabilitatii".

Incepand din septembrie 2015, data in care a fost adoptat acest plan, 4.455 de solicitanti de azil au fost transferati din Grecia si 1.196 din Italia, dintr-un obiectiv fixat initial la 160.000 de persoane ce urmau a fi relocate.

Insa acest obiectiv a fost revizuit in scadere cu 54.000 de locuri (din totalul celor 160.000 de relocari) pe care UE a decis sa le faca disponibile in cadrul acordului privind migratia incheiat cu Ankara, pentru a primi direct refugiati sirieni in UE dinspre Turcia.

Punerea in aplicare a acestui acord cu Turcia "a continuat", si-a exprimat la randul sau satisfactia prim-vicepremierul Comisiei Europene, Frans Timmermans, subliniind scaderea considerabila a numarului de migranti sositi in Grecia.

"Sosirea in medie a 85 de persoane pe zi incepand din iunie" pe coasta Greciei dinspre Turcia, "comparativ cu peste 1.700 de nou-sositi zilnic in luna care a precedat" incheierea acestui acord (in martie) si "7.000 de migranti sositi zilnic in octombrie 2015', 'arata clar ca este posibil sa fie distrus modelul economic al traficantilor" de migranti, a punctat Comisia Europeana.