Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) este hotarata sa utilizeze arme chimice si va recurge probabil la acestea pe masura ce fortele guvernamentale irakiene avanseaza spre Mosul, a declarat luni un purtator de cuvant al Pentagonului, citat de Reuters.

In urma cu o saptamana, o racheta care este posibil sa fi avut incarcatura chimica a lovit baza militara de la Qayyara, unde stationeaza si trupe americane, reaminteste agentia. Primele teste au indicat ca era vorba de gaz mustar, dar ulterior probele s-au dovedit neconcludente, a declarat presei capitanul de marina Jeff Davis, purtator de cuvant al Departamentului Apararii de la Washington, citeaza Agerpres.

El a precizat ca SI nu are decat posibilitati rudimentare de a transforma in arma substantele iritant-vezicante. De obicei, militantii islamisti folosesc un amestec de pulbere chimica si ulei, care lasa urme caracteristice. "In general nu este o concentratie letala. Este mai mult un iritant, dar repet, nu consideram acest lucru semnificativ din punct de vedere militar".

Potrivit lui Davis, gazul mustar utilizat in primul razboi mondial (n. red. - iperita) era mult mai periculos, dar fortele irakiene si americane trebuie sa fie pregatite pentru atacuri cu arme chimice. Militarii Statelor Unite au pregatirea si echipamentul necesare si actioneaza pentru a pregati si echipa corespunzator si trupele irakiene.

Pentagonul a anuntat ca a trimis in Irak peste 50.000 de masti de gaze, din care 40.000 destinate fortelor de securitate irakiene.