Am avut un Donald Trump temperamental si zgomotos si o Hillary Clinton calma si care a reusit sa-si puna in dificultate adeseori oponentul. Nu s-au facut greseli mari de nicio parte, dar nici nu am avut straluciri evidente din partea celor doi.
Au iesit in evidenta viziunile economice diferite, in special in privinta taxelor, a locurilor de munca, pozitii total diferite in privinta armelor de foc si a masurilor ce trebuie adoptate pentru combaterea rasismului.
Despre Economie
- Trump: Planul meu de crestere a economiei SUA include reduceri "extraordinare" ale taxelor, care vor crea locuri de munca in numar nemaivazut de la Ronald Reagan.
- Clinton: Nu asa vom creste economia. Programul lui Trump este de fapt cea mai exterma versiune: de reducerile de taxe ar urma sa beneficieze cateva procente dintre americani, cei mai bogati. Trump are sensul de "trump up" (a insela)
Despre relatiile internationale
- Trump: SUA nu pot fi jandarmul lumii. SUA nu isi pot permite sa apere Japonia, japonezii trebuie sa contribuie si ei
- China este cea care ar trebui sa se ocupe de amenintarea nucleara nord-coreeana
- Benjamin Netanyahu nu este deloc incantat de acordul nuclear cu Iranul.
- Clinton: Japonia și Coreea de Sud, dar si toti aliatii SUA vor avea parte de sprijinul american în conformitate cu tratatele de apărare existente
LIVE TEXT
Ultima intrebare: Ati accepta rezultatul alegerilor in cazul unei infrangeri?
Trump: "Daca ea va castiga, o voi sprijini"
Despre 'vitalitate" si "aspect de presedinte"
Trump a fost intrebat de ce crede ca Hillary Clinton nu ar avea "aspect de presedinte". Trump a parat spunand doar ca aceasta nu are rezistenta si vitalitate pentru aceasta functie.
"Daca un vicepresedinte calatoreste in 112 tari si negociaza un acord de pace, incetarea focului ... sau chiar petrece 11 ore in fata unui comitet al Congresului.... el poate vorbi cu mine atunci despre rezistenta", a spus Clinton la starnind urale din partea publicului. "Hillary are experienta, dar este o experienta rea", a replicat Trump, care obtine si el runda de urale.
Certificatul de nastere al lui Obama
Trump recunoaste ca Barak Obama s-a nascut in SUA. Acesta isi scuza declaratiile anterioare prin faptul ca "s-a refuzat publicarea la timp" a acestui certificat de nastere. Mai mult, Trump o acuza pe Clinton ca ea a fost cea care a pus informatia in circulatie in campania din 2008.
- CNN arata ca informatia a fost data d eun voluntar din echipa lui Clinton, ca acesta a fost concediat si ca Hillary nu a folosit subiectul in campanie
Irak si Libia
Clinton: "Donald a sprijinit invazia Irakului...si sprijina acum actiunile din Libia."
Trump: "gresit gresit gresit..."
Despre relatiile internationale:
Trump:
- SUA nu pot fi jandarmul lumii. SUA nu isi pot permite sa apere Japonia, japonezii trebuie sa contribuie si ei
- China este cea care ar trebui sa se ocupe de amenintarea nucleara nord-coreeana
- Benjamin Netanyahu nu este deloc incantat de acordul nuclear cu Iranul.
Clinton:
- Japonia și Coreea de Sud, dar si toti aliatii SUA vor avea parte de sprijinul american în conformitate cu tratatele de apărare existente
Despre Stat Islamic. Masuri diferite
Clinton sustine urmatoarele masuri: lovituri aeriene, colaborarea cu Turcia si kurzii si eliminarea liderilor SI
Trump: Retragerea gresita din Irak a creat un vid. Daca se confica petrolul irakian, SI nu s-ar fi putut forma
05:15 Discutii asupra tratatului comercial Trans-Pacific (TPP)
Trump o acuza pe Clinton ca a fost in favoarea tratatului, dar s-a dezis ulterior de acesta.
05:00 Continua discutiile despre rasism. "Stop and frisk"
Clinton incearca sa-l acuze pe Trump ca este rasist si ca ar creiona o imagine atat de negative comunitatilor de afro-americani prin declaratia ca acestia "traiesc ca in iad in localitati ca Chicago si Ferguson".
Trump ii raspunde ca nu este rasist si ca are foarte multi angajati oameni de culoare si hispanici. Trump o acuza la randul lui ca ar fi folosit cu ani in urma termenul de "super predators" (animale de prada)atunci cand s-ar fi referit la tinerii de culoare neagra din cartierele cu probleme.
Democrata acuza si tehnica de perchezitionare "Stop and Frisk" (vezi explicatia termenului)
Trump se contrazice cu moderatorul si spune ca aceasta tehnica nu a fost declarata nelegala in statul New York
04: 50 Subiectul recentelor conflicte rasiale dupa ce mai multe persoane de culoare au fost impuscate de politie
Clinton isi reafirma punctul de vedere privind necesitatea unei legi mai drastice privind controlul armelor si munitiilor. Democrata acuza si tehnica de perchezitionare "Stop and Frisk" (vezi explicatia termenului)
Clinton ataca propunerea lui Trump de a generaliza practici politienesti de perchezitie corporala pe baza unor simple suspiciuni ("Stop and Frisk"), le considera "neconstitutionale si si-au dovedit deja ineficienta".Clinton promite sa aloce mai multe fonduri pentru pregatirea politistilor cu privire la problemele rasiale
Trump o acuza pe Clinton ca refuza sa foloseasca termenii "lege si ordine" si sustine ca armele ar trebui tinute departe "doar de oamenii rai". Trump spune ca in locuri precum Chicago si Ferguson, "afro-americani si hispanici traiesc in iad pentru ca e atat de periculos. Mergi pe strada si poti fi impuscat."
04:37 Decalaratii fiscale vs e-mailuri sterse. Clinton ii cere lui Trump sa-si faca publice declaratiile fiscale. Magnatul ii raspunde ca va face acest lucru atunci cand si democrata va face publice cele 33 de mii de mesaje sterse (aluzie la scandalul e-mailurilor din campania democrata)
Clinton: Poate nu vrei sa le faci publice fiindca nu ai platit ani de zile impozitul federal. Stiu multi oameni de afaceri care au fost pacaliti de tine. In sala se afla un arhitect pe care nu l-ai platit..
Trump, ironic: Poate nu a facut o treaba buna...
Clinton raspunde la atacul lui Trump cu privire la utilizarea unui server de e-mail privat la Departamentul de Stat. Ea admite ca "a facut o greseala". "Imi asum responsabilitatea pentru ea".
Ambii candidati se intrerup reciproc de mai multe ori in ciuda apelului moderatorului. Nici publicul din sala nu respecta codul de comportament impus pentru aceasta dezbatere si se manifesta zgomotos.
- Trump spune ca este in mijlocul unui audit fiscalsi nu-si poate face publice declaratiile fiscale. Clinton afirma ca publicarea acestora ar dovedi ca Trump nu este la fel de bogat cum pretinde si nu face asa multe acte de caritate.Trump sustine ca a dat 102 milioane de dolari pentru caritate in ultimii cinci ani, dar o investigatie a Washington Post nu a gasit dovezi care sa-si sustina afirmatiile. Averea reala a lui Trump a fost evaluat de Forbes la 4,5 miliarde de dolari, in comparatie cu cele 10 miliarde de dolari pe care le pretinde magnatul, potrivit BBC.
04:33 Taxele pentru marile afaceri."Trump-up" si "trickle down"
Trump se pronunta pentru reducerea taxelor pentru oamenii bogati si-i cere lui Clinton sa-si apere planul de a creste taxele.
Clinton a afirmat ca Trump are sensul de "trump up" (a insela), cu referire la teoria economica a efectului de cascada (trickle down), sustinuta de dreapta, potrivit careia bunastarea celor mai bogati se transmite celor mai saraci prin crearea locurilor de munca, stimularea cererii si venituri mai mari pentru salariati.
Trump a continuat cu o critica a tratatului de liber schimb in America de Nord (NAFTA) si a afirmat ca adversara sa ar fi trebuit sa se ocupe de multa vreme de aceasta problema. "Faceti asta de 30 de ani, de ce incepeti sa va ganditi la solutii abia acum?"
- Trump: Planul meu de crestere a economiei SUA include reduceri "extraordinare" ale taxelor, care vor crea locuri de munca in numar "nemaivazut de la Ronald Reagan".
- Clinton: Nu asa vom creste economia. Programul lui Trump este de fapt cea mai exterma versiune: de reducerile de taxe ar urma sa beneficieze cateva procente dintre americani, cei mai bogati.
04:30 Schimbarile climatice. Clinton ii spune lui Trump ca a sustinut ca problema schimbarilor climatice "este o farsa pus ala cale de chinezi". Trump neaga: "Nu, nu am spus asta".
04:25 Clinton il acuza pe Trump ca este unul din magnatii care a contribui la criza imobiliara concediind foarte multi oameni de dragul profitului. Trump ii raspunde ca nu a facut altceva decat sa conduca eficient o afacere.
04:15 Prima ciocnire vine cu prima intrebare "Ce veti face pentru pentru cresterea venitului americanilor si cum veti crea noi locuri de munca?"
Hillary Clinton a mentionat ziua de nastere nepoata ei, si a vorbit despre orice, de la diferentele salariale intre barbati, la un concediu de familie platit, la temperamentul prezidential.
Donald Trump a dat un raspuns clasic despre China si Mexic si cum aceste tari fura afacerile si locurile de munca ale americanilor.
Clinton ii spune lui Trump ca acesta si-a construit afacerile cu cele 40 de miioane de dolari primite de la tatal sau. Trump ii raspunde ca a construit o afacere mult mai mare cu acei bani.
Cursa stransa pentru Casa Alba si ciocnirea, imprevizibila in stiluri, dintre cei doi a generat un interes larg pentru intalnirea cu potential urias, care vine cu sase saptamani inainte de alegerile din 8 noiembrie, dupa o campanie care a durat mai mult de un an.
Diferenta dintre cei doi candidati in sondajele nationale recente de opinie s-a redus in ultima saptamana, poll-ul Reuters/Ipsos situand-o pe Clinton pe primul loc, cu un avans de patru puncte procentuale, cu 41% din alegatori.
Spectatorii vor evalua "ciocnirea" din momentul in care ambii candidati se vor afla pe scena.
Spre deosebire de dezbaterile cu un singur partid in timpul procesului de nominalizare, publicul va fi rugat sa ramana tacut si sa nu aplaude sau sa raspunda candidatilor in vreun fel. Dezbaterea va fi impartita in sase segmente a cate 15 minute.
Clinton a castigat o tragere la sorti si a ales sa ia prima intrebare. Ea va avea doua minute sa raspunda, dupa care acelasi timp ii va fi acordat si lui Trump. La urmatorul segment, prima intrebare i se va da lui Trump.
Dezbaterea de 90 de minute va incepe la 9 p.m. (ora locala -04:00 ora Romaniei-) la Universitatea Hofstra din New York. Aceasta este prima dintre cele trei dezbateri prezidentiale planificate.
Cursa pentru Casa Alba a avut, pana in prezent, un efect redus perceptibil pe piata, dar asta s-ar putea schimba cat de curand.
Atat Trump, cat si Clinton, ale caror sondaje releva ca sunt cei mai putin apreciati candidati la Casa Alba din istoria moderna, spera sa foloseasca aceasta dezbatere pentru a sterge lungile indoieli electorale.
Libertarianul Gary Johnson si candidatul Partidului Verde, Jill Stein, nu au fost invitati sa participe la dezbatere, deoarece niciunul nu a obtinut cel putin 15 la suta in sondajele nationale, pragul stabilit pentru a se califica.
Volubilul Trump, om de afaceri din New York si fosta vedeta de televiziune, va primi o sansa de a arata calitatile necesare unui comandant credibil, in timp ce precauta Clinton va putea incerca sa se "conecteze" direct cu alegatorii care nu au incredere in ea, au spus strategii.
Dar Trump, un nou-venit in mediul politic, care a demonstrat de multe ori afinitati destul de mici pentru politica, ar putea beneficia de aceste asteptari reduse din partea alegatorilor.
Clinton, 68, si Trump, 70, au schimbat in mod regulat insulte clare, ridicand perspectiva unui meci plin de ranchiuna. Trump se refera frecvent la Clinton ca "Crooked Hillary" si a cerut intemnitarea ei pentru controversa "e-mail". Clinton il considera pe Trump un tip temperamental nepotrivit pentru Casa Alba.
Trump a dominat dezbaterile republicane aglomerate cu atacuri asupra rivalilor sai, insa acesta nu are experienta in cadrul dezbaterilor unu-la-unu, care necesita o dezbatere mai indelungata a problemelor.
Clinton a participat la numeroase dezbateri unu-la-unu de pe scena nationala, alaturi de Obama, in 2008.
Tabara lui Clinton a facut tot posibilul pentru a ridica stacheta in cazul lui Trump, iar in interviurile televizate de luni, ambele campanii au incercat sa elaboreze asteptari.
Managerul de campanie al lui Trump, Kellyanne Conway, a declarat ca experienta vasta a lui Clinton a fost putin probabil sa se traduca pe scena dezbaterii, unde Trump beneficia de un avantaj.
"Nu va fi robotic si criptat", a spus aceasta.
Dar intr-un an, atunci cand cei din afara, cum ar fi Trump si Sanders si-au lasat o urma, cel mai bun argument al lui Trump ar putea fi faptul ca el este un agent mai bun de schimbare decat Clinton, a declarat Scott Reed, un agent repulican veteran, care este, in prezent, strateg sef pentru Camera de Comert din SUA.
"El va fi nevoit sa traseze contrastul dintre Trump- candidat al schimbarii si Clinton- acelasi candidat", a mai spus Reed.
"Nu exista nicio indoiala ca va fi o presiune mai mica pentru Trump", a declarat Dan Schnur, un fost strateg republican, care este acum un om de stiinta politica la Universitatea din California de Sud. "El nu trebuie sa fie genial, el pur si simplu nu poate fi prea bombastic."
Un sondaj Reuters/Ipsos, lansat luni, a aratat ca jumatate dintre alegatori se bazeaza pe dezbateri in luarea unei decizii. Mai mult de jumatate, 61%, sperau la o dezbatere televizata mai antrenanta, in afara Universitatii.
am luat lista completa a candidatilor prezidentiali la alegerile din sUA din 2016 si mai sunt inca 3 care s-au inscris in cel putin 50 de state
si inca vreo 20 inscrisi in 20 de state cel putin sau 30 sau 40
eu am trimis pe twitter toate doc hacuite de Guccifer la cei 3 si la Donald Trump ,de pe ftp.atlantia.online
si sper sa ma plateasca suficient de bine ca sa-mi pot plati hostingul pe luna viitoare la digital ocean
:)))
eu il voi face impreuna cu pretenul meu Guccifer 1 si 2 presedinte pe amicul meu miliardar scapatat Donald Trump:)
Desigur , astia nu sunt ,,destui'' la voturi !. Asa ca se mai adauga la acestia si angajatii care muncesc pentru companiile clientelare necinstite ale ,,sponsorilor'' lui Hillary, care au ,,contracte grase'' cu statul !.( Desigur acesti angajati sunt amenintati tacit : ,,Atentie pe cine votati ! Daca nu iese Hillary nu o sa mai avem asa de multe ,,comenzi grase'' si o mare parte din voi o sa fie dati afara !'')
In timpul asta clasa de mijloc al lui Trump produce
legume si cereale pentru SUA in numeroase ferme de 20-30 hectare, detine mici companii de reparat automobile si utilaje agricole, produce mobila, produce articole din metal la comanda sau in serii mici, e.t.c..Toate acestea in mici companii imprastiate prin tot teritoriul SUA !
Deci in concluzie Hillary si Trump sunt sprijiniti de
de doua ,,clase de mijloc'' complet diferite !!
Fie sa castige in viitor acei candidati sprijiniti de acea ,,clasa de mijloc'' iubita mai mult de Dumnezeu !
In realitate asazisa clasa de mijloc americana este o clasa de jos in care traiesc toti negrii cuminti, rednecii albi si imigrantii hispanici integrati. Albii din fosta clasa de mijloc sunt acum intr-o middle-higher class, angajati de banci, it-isti si alte firme extrem de puternice din topul Forbes.
Apropo de sanatatea lui Hillary cred ca ar trebui sa se faca control anti-doping inainte de dezbateri. Sunt convins ca individa ar fi descalificata imediat.
Hillary l-a facut praf pe Trump all the way, omul batea campii ca si tine vorbind aiurea pe langa subiect. Omul e vorba celor de la New York Times, cel mai prost candidat din istoria Statelor Unite.
Trump e sustinut in general de oameni fara educatie, care cred ca e suficient sa ai bani ca sa fii presedinte. Trump nu cred ca mai are vreo sansa, nici nu stiu daca a avut vreodata. Stai jos si linisteste-te. Omul n-are nicio treaba cu politica, ci doar cu femeile, pe care le schimba ca pe camasi....
Dupa parerea mea astia sunt 80% cu Trump.
Clasa de mijloc eu consider comparativ cu veniturile din SUA, adica2-3-4-5-6000$/luna.
Sub 2000 intrii in saraca, iar sub 1000 -foarte saraca. .Discutam de oameni economi!
Daca iti bati joc de bani poti sa fi in clasa saraca si cu 3000$/luna.
motivele pt care eu il sustin pe Donald Trump
1.am nevoie de 400 de mil de dolari
2.stiu ca a luat bani imprumut de la Putin si eu sunt Tarul Rusiei
3.vreau sa ma insor cu fata lui cea mica
4.e modest si harnic si cu bun simt si vorbeste adevarat
5.Hillary a omorat 17 oameni tineri rupandu-le gatul de la spate a infiintat si sponsorizat ISIS
6.Huma e de la ISIS si Simon Blumenthal de la Mossad
Trump: "That makes me smart."
...
Clinton: "maybe ... you haven't paid any federal income tax for a lot of years,"
Trump: "It would be squandered, too, believe me,"
Nu sunt afirmaţii scoase din context, le-am auzit cu urechiuşele mele în momentul în care au fost spuse.
Nici dna HC nu sta mai bine - numai ca dansa pentru ca nu s-a bagat in nici un business nu are de a face cu IRS - dar sa o intrebam si pe dansa cu cat a contribuit la buget?
Nu sustin nici pe unul si nici pe altul.
Multumesc.
Cu alte cuvinte, orice om cu oaresce minte va vota cu Hilary. Acum astept minusurile misoginilor...
Hillary are votul populatiei afro-americane si spaniole, plus al clasei de mijloc (care e majoritatea), plus al saracilor (da, exista si astia,dar nu prea voteaza), asa ca cei care pariaza pe Trump arunca banii in vant.
trump e in mare parte un bufon, nu stie multe, are numai consilieri care ii zic in stanga si in dreapta
Aceasta este principala problemă a Americii, și ar fi normal ca Trump să câștige. Mai ales că Obama promisese că rezolvă problema.
Clinton e sistemul elitist - toti miliardarii (20-1) raportul) si toate corporatiile transnationale s-au aliniat in spatele ei si pompeaza bani ea, la fel si massmedia.
Trump se bazeaza pe donatiile individuale ale cetatenilor si pe internet.
Trump o sa castige, la limita la fel cum a fost cu Brexitul dar o sa castige.
Serios? Pe bune? Trump cu avere de 6 MILIARDE USD e "middle class"?? De cand? DT e din "1%", toata ziua. Nu exista miliardari "disidenti".
2-Vadim a fost consecvent 25 ani. Trump in 2003, daca era asa "anti-sistem", de ce nu a iesit in presa sa critice U-s-a pt. invadarea legala a Irakului?
Trump caută interesele Americii. Hillary Clinton reprezintă o clică globalistă, interesată e expansiune economică și extindere militară, chiar dacă lasă în urmă o Americă sărăcită. Clica se poate muta în Elveția sau aiurea. Americanul de rând rămâne în America.
Clinton vrea "open borders" mai departe pentru oricine din lumea vrea sa se mute in America, sa continue cu globalizarea (practic desfiintarea Americii ca stat), sa continue cu razboaiele americane peste tot in lume.
Fenomenul Trump e o revolta nationala impotriva elitelor "post-nationale". Un brexit in context american.
Lumea se îmbufnează pe aici de pozițiile lui Donald cu privire la NATO... dar clovnul știe măcar atât, că o alianță autentică este una între state suverane, nu dintre un hegemon și vasalii săi. Dar pentru așa ceva trebuie inteligență, talent, curaj, caracter, înțelepciune, nu loaze hiperactive cu diplome sau fantezii de experți...
zicea Hillary ieri ca daca va ajunge presedinte va santaja multe tari ca si Romania sa dea hackerii pe mana lor-vedeti cum a fost spanzurat in celula sa in iulie 2016 an asta Guccifer sau Marcel Lazar Leher
si doar 6% au donat in caritate
in rest au dat arme la ISIS
da armele made in USA au ajuns in Siria la ISIS
Consulta mai multe surse, mai multe opinii si decide singur ce bine si ce e rau, ce e adevarat si ce e indoielnic. Altfel nu esti decat o oaie intr-o turma care asteapta ordine de la cioban.
Agenda militara a lui Iu-es-ei va merge inainte ca si pana acum, 1000 baze pe 5 continente, indiferent ce natarau va iesi prezident la Uaithaus.
ei au refuzat sa plateasca impozite regelui englez
ei au organizat armata revolutionara coloniala americana
ei au fost invinsi de neplata datoriilor si englezii i-au recucerit in 1835 parca
Uite asa se momesc fraierii de rand - cu declaratii din astea de tip VOM FACE si VOM DREGE...
frumos i-a dat replica Trump cand a intrebat-o de ce nu a facut barbatul ei cand a fost Presedinte - really why???
sursa: http://www.bls.gov/opub/ted/2000/mar/wk4/art03.htm
In ceea ce priveste panourile solare in care cred si sustin ca vor avea dezvoltare lucrurile nu sunt chiar asa de simple si nici nu cresc masiv numarul locurilor de munca.
Sigur ca si chestia lui Trump ca locurile de munca au scazut ca urmare a migrarii business-urile in alte tari nu tine la nesfarsit - cartea asta a fost incercata de Obama in primul mandat si nu prea a functionat...